[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Toyota Prius - Viquipèdia

Toyota Prius

De Viquipèdia

Icona de copyedit

Nota: L'article necessita algunes millores en el contingut o l'estil:

Format i calen citacions de les dades
Toyota Prius (model 2004)
Toyota Prius (model 2004)

El Toyota Prius és un automòbil, amb motor de gasolina i elèctric. Es el més conegut en el sector del cotxe híbrid i, alhora, el més venut a nivell mundial.

El model inicial, posat a la venda al Japó l'any 1997, i després als Estats Units i a Europa, aconseguí molta notorietat, però una difusió limitada.

La segona generació, comercialitzada el 2003 al Japó i als USA, i un any més tard a Europa, està gaudint d'una més gran popularitat, sobretot als USA.

El Prius ha estat dissenyat per aconseguir els millors rendiments energètics. La carrosseria, prou espaiosa per ser considerada un model familiar confortable, gaudeix d'un coeficient Cx de 0,26, d'un acabat d'alt nivell, i ha aconseguit la màxima qualificació, cinc estrelles, en les proves de seguretat de l'EuroNCAP.

Incorpora novetats com la direcció elèctrica, que ja s'ha anat popularitzant en d'altres models i marques. Però, el nucli diferencial d'aquest model és el que Toyota anomena Hybrid Sinergy Drive (HSD, el conjunt de motors elèctrics i tèrmic que, lligat a un sistema de transmissió automàtic molt ben aconseguit, permet a aquest vehicle de circular amb total fluïdesa i suavitat, mercès a la gestió electrònica. Al conductor no li cal activar cap altre comandament sinó els habituals en un cotxe automàtic, sense percebre l'intercanvi i combinació d'unitats motores, quasi constant en circulació urbana, si no les observa a la pantalla adient.

En aquest model l'única font d'energia prové del motor tèrmic, o sia de la combustió de gasolina, i que no cal, ni hi ha la possibilitat, de recarregar energia elèctrica exterior. El motor de gasolina és el que aporta energia a la bateria quan necessita recàrrega, si bé el sistema de frens permet recuperar energia cinètica del cotxe mitjançant un dels motors elèctrics, que actua com a generador elèctric. No cal dir que aquest sistema de recarrega és totalment automàtic, i, si cal, utilitza els quatre frens de disc tradicionals per aturar ràpidament el vehicle.

Amb la voluntat de fer un cotxe respectuós amb el medi ambient, el constructor ha aconseguit excel·lents resultats al Michelin Challenge Bibendum, i ha estat guardonat com a cotxe de l'any 2004 als Estats Units i del 2005 a Europa.

DIFUSIÓ

Molts dels cotxes híbrids, o els elèctrics, que han arribat als mercats, es queden amb difusions molt limitades, que, sovint, comporta la seva retirada del mercat. El Prius està sent la brillant excepció, no l'única, però sens dubte la més significativa, marcant un punt d'inflexió en la tecnologia i la història de l'automòbil.

Les xifres de vendes que recolzen les afirmacions anteriors, segons dades facilitades per Toyota mostren quea 07.06.06 s'havien venut 500.000 unitats a nivell mundial, que per la totalitat de l'any 2006, havien superat les 180.000 unitats, i que per al 2007, han incrementat la producció un 40% i esperen arribar a 280.000 unitats venudes.

Al Maig del 2008, la casa Toyota ha anunciat que havia superat el milió d'unitats produïdes, el primer cotxe híbrid que aconsegueix aquesta fita. Aquest anunci confirma la condició de referent de cotxes híbrids d'aquest model a nivell mundial.

Cal citar també, que, almenys fins l'any 2008, més de la meitat del total de Prius venuts, van trobar comprador als EUA.


[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Toyota Prius