[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Disseny - Viquipèdia

Disseny

De Viquipèdia

Cadira Barcelona dissenyada per Mies van der Rohe.
Cadira Barcelona dissenyada per Mies van der Rohe.

El disseny és la representació gràfica i càlcul de les dimensions d'un objecte a fi de definir-lo unívocament i fer-ne possible la seva construcció. Activitat encaminada a aconseguir la producció en sèrie d'objectes útils i bells.

Procés previ, de configuració mental, en la búsqueda d'una solució en els camps de les arts aplicades, l'enginyeria i l'arquitectura. Entès com a verb i com a substantiu. Com a verb, es refereix al procés de creació d'un nou objecte o mitjà de comunicació orientat a estructurar y configurar continguts que permetin ser usats per a satisfer necessitats específiques dels éssers humans. Com a substantiu, es refereix al producte final fruit del procés de dissenyar, entenent-se qualsevol forma de representació; un dibuix, una maqueta, un plànol o una descripció tècnica.

Dissenyar requereix de condicions funcionals i estètiques. Es necessiten nombroses fases d'investigació, anàlisi, modelat, ajustos i adaptacions prèvies a la producció d'un objecte o sistema gràfic. A més, comprèn multitud de disciplines depenent de l'objecte o producte a dissenyar, essent les principals: el disseny gràfic, el disseny industrial, el disseny tèxtil o de moda i el disseny d'espais o arquitectura. El seu camp d'actuació té relació amb la indústria i el comerç i, com a fenomen social, amb la cultura.

L’origen del disseny remunta als antics oficis d'artesans, llegat dels quals deriva a finals del segle XIX amb la revolució industrial i la producció en cadena de productes. Amb tot, com a activitat humana, manté una estreta vinculació amb la història de la humanitat.

Sovint es sol confondre a dissenyadors amb artistes, pel comú denominador que representa la creativitat en ambdós camps. El dissenyador però, projecta un disseny en funció d'un encàrrec i per a una finalitat concreta, justificant racionalment les seves accions. La producció artística, en canvi, és més espontània i les seves accions no pretenen estar justificades.

Sovint se sol usar el terme disseny de forma equivocada com a sinònim de buit, superflu, ornamental, o bé per emfatitzar la diferenciació o caràcter innovador d'un objecte.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Disseny