[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tjalling Koopmans - Viquipèdia

Tjalling Koopmans

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel d'Economia
(1975)

Tjalling Charles Koopmans ( 's-Graveland, Països Baixos 1910 - New Haven, EUA 1985 ) fou un economista i professor universitari nord-americà, d'origen neerlandès, guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 1975.

[edita] Biografia

Va néixer el 28 d'agost de 1910 a la ciutat de 's-Graveland, població situada a la província d'Holanda Septentrional. El 1927 va iniciar els seus estudis de matemàtiques a la Universitat d'Utrecht, i el 1930 els canvià pels de física. El 1933 conegué Jan Tinbergen, futur Premi Nobel d'Economia, i es traslladà fins a la ciutat d'Amsterdam per estudiar econometria i estadística sota la seva direcció. Entre 1936 i 1938 fou professor d'economia a la Universitat de Rotterdam.

El 1940 es traslladà als Estats Units d'Amèrica, treballant a Washington D.C. i Chicago, ciutat on inicià la seva recerca econòmica a la Universitat de Chicago. El 1946 aconseguí la nacionalitat nord-americana i el 1955 es traslladà a la Universitat de Yale.

Cosí de Simon van der Meer, Premi Nobel de Física l'any 1984, Koopmans morí el 26 de febrer de 1985 a la ciutat e New Haven, situada a l'estat nord-americà de Connecticut.

[edita] Recerca econòmica

Les seves primeres investigacions es van centrar en el desenvolupament i perfeccionament d'un sistema de mètodes per al tractament de la informació empírica. Posteriorment se centrà en el problema de l'assignació intemporal de recursos escassos i la maximització d'aquests en el temps.

El 1975 fou guardonat amb el Premi Nobel d'Economia, juntament amb Leonid Kantoròvitx, per les seves recerques al voltant de l'econometria, especialment sobre la localització econòmica.

[edita] Enllaços externs