[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jan Tinbergen - Viquipèdia

Jan Tinbergen

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel d'Economia
(1969)

Jan Tinbergen ( La Haia, Països Baixos 1903 - íd. 1994 ) fou un economista neerlandès guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 1969.

[edita] Biografia

Va néixer el 12 d'abril de 1903 a la ciutat de La Haia fill de Dirk Cornelis Tinbergen i Jeannette van Eek, i germà del metge Nikolaas Tinbergen, guardonat amb el Premi Nobel de Medicina l'any 1973 i el botànic Luuk Tinbergen. Va estudiar matemàtiques i física a la Universitat de Leiden sota la direcció de Paul Ehrenfest, universitat en la qual es doctorà el 1929. Entre aquell any i el 1945 fou professor de la Universitat Erasme de Rotterdam, alhora que es convertí en consultor de la Lliga de Nacions.

Morí el 9 de juny de 1994 a la seva ciutat natal.

[edita] Recerca econòmica

Especialista en la investigació dels cicles econòmics, fou un dels pioners en l'aplicació d'eines matemàtiques a l'economia desenvolupant el model macroeconòmic. Juntament amb Ragnar Frisch va desenvolupar eines estadístiques per a provar hipòtesis econòmiques, creant models multiequació d'economia i desenvolupant un model de 48 equacions en les quals explicava els cicles econòmics nord-americans.

L'any 1969, juntament amb Ragnar Frisch, fou guardonat amb el Premi Nobel d'Economia, en la seva primera edició, per l'anàlisi dels processos econòmics i el desenvolupament dinàmic de models de decisió econòmica.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Jan Tinbergen