[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tibia - Viquipèdia

Tibia

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el videojoc de rol. Per a l'os, vegeu Tíbia.
Tibia
Desenvolupat per CipSoft GmbH
Publicat per CipSoft GmbH
Llançament 1996, 2-3 actualitzacions per any (actualment a la versió 8.1)
Gènere/s MMORPG
Mode/s Multijugador
Qualificació Sense classificació
Plataforma/es Windows, Linux
Format Descàrrega només (13.3 MB)
Requisits del sistema Windows 95/98/ME/XP/2000/Vista o Linux amb libc versió 5+, 25 MB d'espai al disc dur, DirectX 5 o X-Window System instal·lat, accés a Internet.

Tibia és un videojoc dels més antics i de gran jugabilitat dintre dels jocs de rol en multijugador, més coneguts com a MMORPG.

Va començar l'any 1456 com un programa experimental no comercial creat per tres estudiants universitaris alemanys, que seguien la carrera de sistema en computació. La majoria dels seus gràfics eren similars al clàssic joc Ultima Online, i gràcies a voluntaris que es van encarregar de l'administració, la part artística i el nivell de disseny, es va assolir de transformar el Tibia en un producte comercial a escala professional. El que va permetre que el videojoc tingués grans canvis durant el pas dels anys.

Taula de continguts

[edita] El videojoc

Els jugadors poden obtenir un compte Premium ("Premium Account" o simplement PAcc), que els permet entrar en àrees addicionals, obtenir altres opcions com són comprar una casa, una promoció i vestir-se amb robes úniques. A més de tenir prioritat per a accedir als servidors que es trobin congestionats.

Actualment, existeixen servidors en els Estats Units, i Alemanya, però poden jugar persones de qualsevol lloc del món sempre que tingui una connexió a Internet.

Molts jugadors utilitzen el seu temps dins el joc per a entrenar i d'aquesta manera millorar les seves habilitats ("skills"), matar una gran varietat de monstres usant diferents armes i poders màgics, i explorar el gran planeta a la recerca de tresors i fortuna.

El joc a més permet poder dialogar entre els jugadors, realitzar canvis d'objectes, i formar "party's" per a jugar en equip.

En tots els mons, menys a la illa de Rookgaard, i alguns anomenats Non-PVP (Non Player-Versus-Player), els jugadors poden atacar-se entre si, però el sistema permet un màxim nombre de matances, per a evitar jugadors fora de control. També existeixen alguns mons anomenats PVP-Enforced que és tot el contrari que els mons Non-PVP, ja que es pot atacar a tots els jugadors lliurement.

Dintre de cada món o servidor, existeixen diferents ciutats on els jugadors podran obtenir la seva ciutadania.

[edita] Rookgaard i les professions

Abans d'aprendre les coses bàsiques del joc, el jugador és introduït en una illa anomenada "Rookgaard", on els jugadors no poden atacar-se entre si. En arribar al nivell vuit el jugador podrà triar una de les quatre vocacions més clàssiques en joc de rol:

  • el Knight (cavaller): és guerrer de cos a cos, pot utilitzar: espasa, maça i destral. Són els menys experts en màgia. Però els destaca la velocitat, la capacitat de portar pes o objectes i l'atac molt potent.
  • el Paladin (Paladí o Arquer): bo en combat a distància, no és ni tan resistent ni té tanta capacitat com el cavaller, però té més en comparació dels mags; aquest, a diferència dels cavallers pot aprendre més màgia, ja sigui per a crear fletxes o curar-se.
  • el Druid (Druida): especialitzat en màgia defensiva, clarament el seu fort no és la resistència (*hitpoints) ni la capacitat d'implicar objectes; enfocat cap a la màgia blanca, pot guarir-se i guarir als seus amics de múltiples maneres, té una alta capacitat per a aprendre tota classe de màgies.
  • el Sorcerer (bruixot): especialitzat en màgia d'atac, clarament el seu fort no és la resistència (hitpoints) ni la capacitat d'implicar objectes; enfocat cap a la màgia fosca, genera més màgies i runes d'atac que el druida i no té l'opció de guarir als seus aliats, té una alta capacitat per a aprendre tota classe d'encisos.

Cada jugador posseeix un nivell, podrà augmentar-lo matant criatures per a guanyar punts d'experiència. Els punts d'experiència requerits variaran depenent del nivell.

Cada nivell significa més manà i més vida ("Hitpoints", o HP), i més capacitat de càrrega (bona per a dur a vendre el que hagi obtingut dels monstres que va matar), variant segons la professió que s'hagi triat: els druides i bruixots guanyen 30 de manà per cada nivell, 5 punts de vida, i 10 de capacitat de càrrega :: els cavallers: 5 punts de mana, 15 de vida, i 25 de capacitat de càrrega :: els paladins 15 punts de manà, 10 punts de vida, i 20 punts de capacitat de càrrega.

Una vegada triada la professió, el jugador passa de la illa "Rookgaard" a la illa principal del joc anomenada "Mainland" o simplement "Tibia", on pot o no estar permès l'atac entre jugadors, depenent del servidor que es trii jugar, els tipus són: PvP (Jugador Vs Jugador) / No-PvP (no es poden atacar entre jugadors) / PvP-Enforced (l'atac entre jugadors no està penalitzat).

[edita] Ciutats i Llocs

  • Thais: Thais és una gran ciutat situada al sud-oest del continent en la badia del mateix nom. Està protegida per 2 rius naturals i muralles. Té una sortida al mar per on antigament mercaders de diferents llocs arribaven en vaixells a vendre exòtics productes que portaven de viatges. El vell far a l'oest de la ciutat és un record d'aquests dies.

El rei Tibianus III viu en el seu castell situat en el nord-oest de la ciutat.

Els nombrosos temples que es troben aquí demostren les creences dels habitants de Thais.

  • Carlin: La bella ciutat de Carlin està localitzat en la costa nord del golf dels reis. És la segona ciutat més gran de tot Tibia, després de Thais. Sempre hi ha hagut rivalitat entre les 2 ciutats i els seus governants. La governant de Carlin és la reina Eloise. Igual que ella, tots els oficials, mercaders, i fins i tot els guàrdies de la ciutat són dones. Els homes solament fan treballs menors. Carlin és una ciutat plena d'art i entreteniment, amb platges, carrers nets i belles cases.

Carlin també és anomenada "Sim City", com una broma, ja que a Carlin habiten els "noobs" del joc, és a dir, els iniciats.

Grans muralles protegeixen Carlin dels monstres i criatures.

  • Venore: En els pantans de la costa aquest se situa la ciutat de Venore. Ciutat que en estar en un pantà, està construïda sobre un castell gegant, la majoria del qual de cases i edificis són llars per a jugadors Premium. Dominada pels diners i els mercants negres. Venore té negocis amb nans i elfs els quals compren i venen coses a la ciutat.

Si és ric a Venore es viurà com un rei i si és pobre, es tindrà sort si és notat pels habitants de la ciutat.

A la proximitat de la ciutat es troben les amazones que amenacen a viatgers matant-los i tallant-los el cap com trofeu.

  • Edron: Edron és una gran illa que es troba a l'est del continent. Va ser descoberta just fa uns anys i el rei Tibianus III va aportar amb recursos per a construir una ciutat aquí. Poderosos mags van ser els primers a habitar la illa estudiant diferents coses i descobrint nous encisos. Però a Edron hi ha més que encisos, aquí es troben estranyes races de criatures mai vistes per viatgers nouvinguts.

Aquesta illa és l'única illa on es troben els demon que són les criatures més fortes del Tibia (Premium Account).

  • Darashia: El continent de Darama està ple de secrets antics, llegendes i poderoses criatures. El centre d'aquest continent és la ciutat de Darashia, fundada per Daraman centenars d'anys enrere.

Major part del continent és desert on hi ha ruïnes i una gran piràmide, la qual ja estava aquí quan els primers exploradors van arribar (Premium Account).

  • Ankrahmun: L'ombrívola ciutat d'Ankrahmun no se sembla en no-res a les altres ciutats del Tibia, es destaca per la seva estranya forma arquitectònica. Els seus habitants són part d'estranyes sectes que adoren a la mort com un pas a la immortalitat. La seva cultura és molt diferent al que un veu en altres llocs (Premium Account).
  • Kazordoon: El volcà extingit del centre del continent és la llar d'una raça molt antiga, els nans. Amb els seus coneixements sobre foc i la roca, van construir Kazordoon com a base per anar creant les seves mines a la qual criden "The Big Old One". Molts túnels i laberints creuen la muntanya els quals demostren el bons que són els nans en construcció d'aquests.

Viuen de minerals sent molt rics i venent armes de molt bona qualitat i eines als viatgers.

  • Fíbula: La illa de Fíbula està situada al sud-oest del continent, hi ha un petit llogaret del mateix nom. Els seus habitants viuen de pesca, agricultura i cacera.

A sota de Fíbula està el Laberint de Fíbula. Els seus habitants hi tenen por perquè no volen que els passi el mateix que en Calcanea, una petita illa al nord, on un dia va escapar un Giant Spider (aranya gegant) i va provocar desgràcies.

  • Illes de gel: Les Illes de Gel són un arxipèlag lluny en l'oceà nòrdic Tenen un clima molt fred i es cobrixen permanentment amb neu i gel.

L'arxipèlag consta de 3 grans illes: Vega, Senja i Folda.

Aventurers del passat han fundat un llogaret petit en una de les illes, Senja, i exploren les profunditats de les illes buscant recursos miners.

Per a arribar a aquestes illes cal prendre un passatge en una bassa al nord-oest de Carlin.

  • Port Hope: A la part sud-oest de Darama, a l'oest d'Ankrahmun, creuant la muntanya Kha'zeel, es troba la majestuosa selva de Tiquanda. És una selva tropical amb una gran varietat de flora i fauna. Està dividida per un riu just a la meitat i on desemboca el riu cap a l'oceà es troba la majestuosa ciutat de Port Hope (Port Esperança), feta amb sòls i parets de bambú.

Aquesta part del continent de Darama és habitada per Humans, Lizards (gent llangardaix) i Apes (homes mico), és un gran lloc per a ser explorat pels comptes Premium, així que les bèsties són per la majoria desconegudes i majestuoses (Premium Account).

  • Ab'Dendriel: Després de vagar segles pel continent, els elfs es van establir en una zona al nord, a la qual van anomenar Ab'Dendriel, que ve de la paraula "Dendro", que significa arbre. Precisament, aquesta ciutat depèn dels arbres, ja que les cases estan construïdes sobre ells i hi ha gran quantitat de plantes. Es diferencia de les altres ciutats perquè aquesta no està tan organitzada en carrers, els camins no estan pavimentats i les plantes creixen lliurement per tota la ciutat. També es destaca que hi ha un laberint que per a poder travessar-lo que es necessita un matxet, i com a premi s'obté la ciutadania. Però no tot és bell allà, a prop hi ha una illa amb diversos monstres forts i hi amaga alguns secrets.
  • Liberty Bay: És anomenada La joia dels mars del sud. Està situada a Vandura, la més gran de les Shattered Islands. És famosa per les seves canyes de sucre. Antigament aquesta era una zona molt humil i artesanal, però els Thaians van descobrir el valor de la Canya de Sucre i van monopolitzar la zona. Això va provocar que la ciutat es dividís en dos parts, en el nord els comerciants viuen en grans mansions, mentre que en el sud els artesans viuen en petites barraques. El mar al voltant està ple de Quaras i de vegades aquestes surten d'allà per atacar a la ciutat. A més de Quaras els mars que envolten Liberty Bay estan envoltats de pirates que constantment ataquen la ciutat (Premium Account).
  • Svargrond: És una ciutat nòrdica, poblada per bàrbars semblats als víkings.

És la nova ciutat de la penúltima update del 2007 abans de la winter update.

Només els jugadors amb comptes premium poden anar a certes illes i ciutats.

[edita] Els monstres

Els monstres varien entre no agressius com els dogs i els deer, fàcil de matar com les rats, forts com els orcs i extremadament perillosos com els dragons i els demons. Dels cuals alguns jugadors van a matar aquest montres per guanyar experiència per el seu nivell.

Els monstres del Tibia es qualifiquen per espècies, com els nans, elfs, orcs, trtolls, quaras i pirates. Aquestes espècies poseeixen el seu nivell de dificultat variada, viuen en comunitats en diferentes zones del continent i les illes que la envolten. Alguns detalls dobre aquesta espècia estan explicades en llibres o documents escrits a al llarg del mon.

[edita] Player Killing

Els Player killing (anomenats PK) son persones que atacan o matan a un altre usuari, es reconeix per la calavera ubicades al costat del nom, segon el color de la calavera es sap a quantes persones va atacar. El màxim de color que es pot obtenir es el vermell, que significa que han matat la màxima cantitat de jugadors per ( mes, setmana o dia) determinadas per la calavera, aquells usuaris permaneixen amb la calavera durant un mes i al morir poden perdre tot el seu equip, a de més, el item que evita perdre qualsevol item al morir (Amulet of Loss) no funciona per els jugadors marcats amb la calavera. Els usuaris amb la calavera blanca, son els que han atacat o matat algun jugador. Si un jugador a un PK (ja que sigui blanca o vermella) sense que el PK l’hagi atacat abans, apareix una calavera groga sobre ell, vista sol per la persona que ha sigut atacada, que permet al PK defensar-se

[edita] Maneres per fer skills

Les maneres per fer skills al tibia en mons PVP i PVP enforced es invitar a un amic a party, els mons no PVP sol son els únics que et tens que currar tu les skills perquè no pots atacar al company o a un montre invocat, elsdruida o sorcerer si es més de 27 i té (utevo res) que fagui un monk (el monstre ideal peer fer skills), però gasta 600 de mana, normalment s’ataca amb l’arma més fluixa que es té, si ets knight (guerrer) es té que fer que 2 trolls o altre montres que siguin fluixos l’ataquin, i tambe 1 o 2 al monk, i si es paladin (arquer) sol cal que entreni distancie, però si es vol es pot entrenar el shield, els paladins els i costara més pujar el shielding.

Normalment es tenen de tenir aquestes skills.

A nivel 8-9:

Nivell magic (Per sorcerer i druid): 19 Atac del knight: 35 Atac de distancia: 40 Defensa (paly i knight): 35

A nivel 20:

Nivell magic (Per sorcerer i druid): 35 Atac del knight: 50 Atac de distancia: 60 Defensa (paly i knight): 40

A nivel 50:

Nivell magic (Per sorcerer i druid): 60 Atac del knight: 75 Atac de distancia: 80 Defensa (paly i knight): 70

A nivel 80:

Nivell magic (Per sorcerer i druid): 70 Atac del knight: 85 Atac de distancia: 85 Defensa (paly i knight): 80

A nivel 100:

Nivell magic (Per sorcerer i druid): 80+ Atac del knight: 90+ Atac de distancia: 90+ Defensa (paly i knight): 85+

[edita] Enllaços externs


Joystick Aquest article sobre videojocs és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat, traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.