[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tenes (riu) - Viquipèdia

Tenes (riu)

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el riu de Catalunya. Per a altres significats, vegeu «Tenes».

El riu Tenes és un riu que neix a Castellcir (nord del Vallès Oriental), passa per Sant Quirze Safaja, Riells, Bigues, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'amunt, Lliçà de Vall i Parets. Desemboca al Besòs poc més avall d'on aquest riu es forma per la unió del Mogent i el Congost.

El Tenes travessa de nord a sud el Vallès Oriental i està situat entre la riera de Caldes (a la seva esquerra) i el riu Congost (a la seva dreta). El Mogent és el riu que ressegueix el Vallès per l'est i conflueix amb el Tenes, Congost, i riera de caldes per formar el Besòs.

El Tenes és un riu poc cabalós, a l'estiu porta molt poca aigua mentre que a l'hivern, quan es desglaça el Montseny, sovint té crescudes de cabal.

Si ens fixem en el relleu d’aquest, el tens passa per dues zones molt diferenciades, situades amunt i avall de les cingleres de Sant Miquel del Fai. La part nord, aproximadament un terç del curs del riu, transcorre sobre els relleu muntanyosos i els altiplans de Castellcir i Sant Quirze Safaja. La part central i ja fins al final del riu, transcorre sobre uns terrenys argilosos suaus i baixos.

Si ens fixem en el paisatge al llarg del curs del riu, és molt variat. Els de l'origen són plenament rurals i els de la desembocadura estan situats enmig d'una densa zona industrial. Coordenades: 41° 37′ 7.26″ N 2° 14′ 47.67″ E