[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teletext - Viquipèdia

Teletext

De Viquipèdia

Un exemple de teletext en alemany.
Un exemple de teletext en alemany.

El teletext és un servei d'informació en forma de text que s'emet junt amb el senyal de televisió. Necessita televisors adequats per accedir al servei; la major part de televisors que es venen des de l'any 1990 incorporen aquest sistema.

Taula de continguts

[edita] Ús

Bàsicament, consisteix en un conjunt (més o menys extens) de pàgines, les quins s'elegeixen a través del comandament a distància. S'escriu el nombre de la pàgina (de tres xifres) i transcorregut un temps, es mostra a la pantalla del televisor.

El primer canal en incorporar el teletext va ser la BBC el 1972.

També hi pot haver "enllaços", salts o accessos ràpids entre pàgines a l'última fila de la pantalla, que s'activen a través dels botons de colors que té el comandament a distància. Algunes pàgines són de tipus rodador, la qual cosa vol dir que van apareixent diferents "subpàgines" cada cert temps, si bé el nombre de pàgina és el mateix. Això s'indica (per exemple) així: 2/4, que vol dir que estem veient la "subpàgina" 2 de 4 que existeixen en total.

A la ràdio hi ha un sistema semblant anomenat ràdio text o RDS. A la Televisió Digital Terrestre, a més del teletext, s'envien informacions sobre els canals i la seva programació mitjançant el sistema EPG i aplicacions interactives amb el sistema MHP.

[edita] La transmissió del teletext

Al principi el senyal de televisió era emés per sincronismes verticals i horitzontals. Les noves tecnologies d'estat sòlid han deixat sense motiu aquestes línies del sincronisme vertical que s'han aprofitat per a la transmissió d'altres informacions i serveis, com els senyals VITS i el teletext que empra un sistema de codificació digital. D'aquesta manera, els receptors no preparats simplement ignoren aquestes línies, i els preparats poden captar aquest senyal sense afectar la qualitat d'imatge.

[edita] Nivells del teletext

[edita] Nivell 1 (alfamosàic bàsic)

És el sistema bàsic, el repertori base del qual són:

  • 96 caràcters alfanumèrics.
  • 64 caràcters gràfics de tipus mosaic (continus o separats).
  • 30 caràcters de control.

Els atributs estan en manera sèrie, i ocupen espai en pantalla i en memòria. Els caràcters es visualitzen amb l'atribut actual fins a rebre'n un de nou.

[edita] Nivell 1 i mig

És l'usat als Països Catalans, amb 128 caràcters alfanumèrics, fons negre i codi de 4 colors que permet l'accés més ràpid de les pàgines més consultades.

[edita] Nivell 2 (alfamosàic millorat)

Té un repertori més extens de caràcters i destacar que els atributs estan en manera paral·lela, sense ocupar espai en pantalla. El generador comprova si el caràcter està afectat per algun atribut abans de visualitzar-lo en pantalla. És l'usat pel sistema francès ANTIOPE.

[edita] Nivell 3 (alfa-DRCS)

Inclou caràcters mòbils o dinàmicament redefinibles (DRCS). Els caràcters gràfics són mosaics de 6 x 4 celdillas, pel que presenta major qualitat i resolució.

[edita] Nivell 4 (alfageomètric)

Té un major nombre de caràcters, on ja s'aprecia una elevada qualitat de gràfics. Els receptors per visualitzar aquest teletext són més complexos i més cars.

[edita] Nivell 5 (alfafotogràfic)

Permet la transmissió d'imatges fotogràfiques fixes amb resolució de televisió. Cada imatge és digitalitzada i transmesa punt a punt, per ser emmagatzemada en el receptor. Malgrat els seus nombrosos inconvenients (major temps d'espera, exigència d'una gran capacitat de memòria...) és el sistema adoptat al Japó per la complexitat dels caràcters.

[edita] Enllaços externs

Teletext de TV3

Teletext Online International