[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teatre Principal (Palma) - Viquipèdia

Teatre Principal (Palma)

De Viquipèdia

El Teatre Principal de Palma és un centre teatral inaugurat el 1857.

[edita] Història

El Teatre Principal substituí la Casa de les Comèdies, una institució ciutadana provinent del segle XVII. Inicialment s'anomenà Teatre de la Princesa; al 1858 s'hi representà Macbeth, de Shakespeare amb música de Verdi, i després de la cinquena representació un incendi cremà l'edifici. Restaurat ràpidament, al 1860 la reina Isabel II el re-inaugurà com a Teatro Príncipe de Asturias, nom que mantingué fins al 1868. La primera obra que s'hi representà fou La campana de la Almudana, de Joan Palou i Coll. A partir del 1870 hi actuaren companyies italianes (com la d'Achile Mayeroni i Giacinta Pezzana), que representaren els èxits del moment; l'actor Antoni Tutau hi portà el teatre català de Pitarra. En les darreres dècades del segle XIX i les primeres del XX l'òpera i la sarsuela s'alternaren amb el teatre, tant català com castellà.

Durant la guerra civil hi feu representacions el Teatro Azul. A l'any 1949 la Companyia Artis (1949-1969) n'esdevé titular, i aprofita el lloc per estrenar-hi cada any quatre o cinc obres de teatre regional, alternant-se amb companyies castellanes de gira. Durant alguns anys, l'actor Xesc Forteza dirigí la companyia Artis. Entre els anys 1970 i 1975 el teatre va estar tancat per obres, que costejà la Diputació. Del 1977 en endavant s'hi feren obres en català i temporades d'òpera. En els anys 80 s'intentà de portar obres de solvència acreditada, però al 1992 en Forteza tornà al teatre i la qualitat anà minvant fins a una nova clausura, el 2001, per obres altra volta.

Reobert el 2007, un nou equip directiu, encapçalat per Joan Arrom, es proposà de convertir-lo en el "Centre Dramàtic de Mallorca".

[edita] Bibliografia

[edita] Enllaços


Coordenades: 39° 34′ 18.2″ N 2° 39′ 3.0″ E