Talking Heads
De Viquip??dia
Talking Heads | ||
---|---|---|
Informaci?? b??sica | ||
Lloc d'origen | Nova York, Estat de Nova York, Estats Units | |
G??nere | Punk rock Art Punk New Wave Post-punk |
|
Anys en actiu | 1974???1991 | |
Discogr??fica | Sire EMI |
|
Artistes relacionats | Brian Eno Tom Tom Club |
|
|
||
David Byrne Jerry Harrison Tina Weymouth Chris Frantz |
Talking Heads fou una banda de rock formada per David Byrne l'any 1974 juntament amb Chris Frantz i Tina Weymouth. Un parell d'anys despr??s s'integraria a ella el guitarrista i teclista Jerry Harrison, qui anteriorment havia gravat al costat de The Modern Lovers. Despr??s de 8 importants ??lbums d'estudi, v??ries gires, v??deos musicals i premis, l'any 1991 el grup va anunciar oficialment la seva separaci??.
Aquesta banda va ser una de les m??s representatives bandes de rock new wave, amb refer??ncies de l'estil punk rock i sons denominats alternatius i funk predominants en l'ambient brit??nic dels anys vuitanta, que van influenciar, i segueixen influenciant, la m??sica popular.
Encap??alat pel m??sic David Byrne, el grup va arribar als primers llocs de les llistes de vendes en gran part de Europa i Estats Units.
Taula de continguts |
[edita] Hist??ria
[edita] Formaci?? i primer material
Originari de Dumbarton (Esc??cia), David Byrne va emigrar amb la seva fam??lia als Estats Units a l'edat de dos anys. Ell i el seu amic, el bateria Chris Frantz, van formar un grup anomenat "The Artistics". Durant aquesta etapa Byrne compongu?? la seva primera can????, "Psycho Killer", que form?? part del repertori de la banda.
Despr??s de la seva dissoluci??, Byrne i Frantz comen??aren a contactar amb gent per formar un nou grup; despr??s d'haver parlat fins i tot amb Debbie Harry (cantant de Blondie), finalment donaren entrada a Tina Weymouth com a baixista. Malgrat les seves limitacions t??cniques, els seus conceptes musicals concidien amb els de Byrne i Frantz, i a m??s els semblava modern tenir una membre femenina al grup que no fos cantant; tots aquests factors van possibilitar la seva acceptaci??. M??s endavant, Byrne va entrar en contacte amb el guitarrista i teclista Jerry Harrison, que r??pidament esdevingu?? el quart membre del grup.
Despr??s de reunir una formaci?? estable van escollir com a nom "Talking Heads" (caps parlants), una refer??ncia en l'argot televisiu als presentadors de noticiaris. El seu primer disc fou Talking Heads '77; publicat el 1977, el seu estil no va despertar gaire l'atenci?? del p??blic, que en aquella ??poca estava concentrada en el punk, de recent i sonada aparici??.
[edita] Col??laboracions amb Brian Eno
El 1978 Byrne va con??ixer Brian Eno, que aviat pass?? a ser un important??ssim col??laborador dels Talking Heads. Els primers fruits d'aquesta cooperaci?? es van veure reflectits al seu seg??ent ??lbum, anomenat More Songs about Buildings and Food, con Eno i els Talking Heads exploren el seu gust per l'experimentaci?? art??stica.
Un any despr??s aparegu?? Fear of Music, que compt?? amb la participaci?? del guitarrista Robert Fripp (col??laborador habitual d'Eno) al tema "I Zimbra", adaptaci?? de Byrne i Eno del poema dadaista "Gadji beri bimba", d'Hugo Ball. Una altra pe??a destacable ??s "Life during wartime".
1980 fou l'any de l'aparici?? de Remain in Light, l'??ltim disc amb la participaci?? de Brian Eno, i tamb?? el disc on aquesta for m??s elevada, car va ser coautor de tots els temes. Aquest disc mostra l'inter??s dels Talking Heads pels ritmes africans; aix??, l'estil del grup havia arribat a una esp??cie de funk minimalista per?? amb intrincades frases r??tmiques. Entre els col??laboradors de "Remain in Light" hi hagu?? el guitarrista Adrian Belew, el trompetista Jon Hassell (tots dos tamb?? vells coneguts de Brian Eno) i Robert Palmer com a percussionista. El seu senzill "Once in a lifetime" entr?? al Top 20 brit??nic.
La feina de Brian Eno estava provocant friccions al si del grup; Byrne i Eno, per??, encara van col??laborar en un projecte al marge dels Talking Heads, el disc My Life in the Bush of Ghosts, una de les obres m??s influents de la m??sica electr??nica i experimental i, alhora, un important precursor de l'??s de material samplejat provinent d'altres discos.
[edita] Ascens cap a l'??xit
Despr??s de donar per acabades les col??laboracions amb Brian Eno, els quatre membres del grup van prendre la decisi?? de ser, des d'aleshores, ells mateixos els productors dels seus discos. Despr??s de l'edici?? del disc en directe The Name of this Band is Talking Heads (1982), el primer resultat d'aquesta decisi?? va ser el disc Speaking in Tongues (1983), que r??pidament va assolir l'??xit, ajudat pel senzill "Burning down the house". La seva gira posterior va quedar reflectida al film Stop Making Sense, que va ser realitzat al teatre Pantages de Hollywood i dirigit per Jonathan Demme; aquesta representaci?? ??s aclamada com un dels exemples m??s representatius del seu g??nere. El 1984 s'edit?? un disc en directe basat en el documental i tamb?? anomenat Stop Making Sense.
Els seus seg??ents discos, Little Creatures (1985) i True Stories (1986) continuaren amb la carrera ascendent dels Talking Heads i donaren com a resultat temes i senzills de gran ??xit, com "And she was", "Road to nowhere", "City of dreams" o "Wild wild life". El 1987, Byrne va rebre l'enc??rrec de compondre, juntament amb Ryuichi Sakamoto, la banda sonora de la pel??l??cula "L'??ltim emperador", treball pel qual guanyaren un ??scar.
[edita] Dissoluci?? i projectes paral??lels
El 1988 Talking Heads van editar el seu ??ltim disc, Naked. Enregistrat a Par??s i amb la col??laboraci?? d'una destacable selecci?? de m??sics convidats (entre ells, Johnny Marr), "Naked" mostrava l'accentuaci?? de les tensions al si dels Talking Heads; nom??s un any despr??s, Byrne va publicar al seu segell discogr??fic (Luaka Bop) el seu primer disc en solitari, Rei Momo, on hi explora el seu inter??s pels ritmes i sons llatinoamericans. Un segon disc en solitari, The Forest, aparegu?? el 1991, despr??s de l'anunci oficial de la separaci?? dels Talking Heads. L'??ltim material del grup en conjunt fou l'edici?? del tema "Sax and Violins", per a la banda sonora de la pel??l??cula "Until the End of the World", del director alemany Wim Wenders.
Despr??s de la dissoluci?? del grup, Harrison inici?? una carrera com a productor musical, produint discos d'artistes com els Crash Test Dummies, Fine Young Cannibals o els No Doubt, entre d'altres. Frantz i Weymouth (casats el 1977) ja tenien un grup paral??lel, "Tom Tom Club", en actiu des de 1981; Frantz, Weymouth i Harrison enregistraren junts un disc (No Talking, Just Head) el 1996, sota el nom The Heads. Per la seva part, Byrne continu?? enregistrant discos en solitari, com Uh-Oh (1992) o David Byrne (1994).
Tot i que en alguna ocasi?? s'ha especulat sobre una possible reuni?? dels membres originals, aquest extrem s'ha vist desmentit.
[edita] Discografia
[edita] ??lbums d'Estudi
- Talking Heads: 77 (1977)
- More Songs About Buildings And Food (1978)
- Fear Of Music (1979)
- Remain In Light (1980)
- Speaking In Tongues (1983)
- Little Creatures (1985)
- True Stories (1986)
- Naked (1988)
[edita] Discs en Viu
- The Name of this Band is Talking Heads (1982)
- Monkey Business USA tour (1983)
- Stop Making Sense (1984)
- Stop Making Sense: Special New Edition (1999)
- The Name of this Band is Talking Heads: Expanded New Edition (2004)
[edita] Compilacions
- Sand in the Vaseline (1992)
- Once in a Lifetime (1992)
- 12x12: Original Remixes (1999)
- Once in a Lifetime: Box-Set (2003) (Guanyador d'un Premi Grammy)
- The Best of Talking Heads (2004)
- Brick (2005)
[edita] V??deos
- Stop Making Sense (1984) (VHS i DVD)
- Storytelling Giant (1987) (VHS i versi?? expandida en DVD al Box-Set "Once in a Lifetime")
[edita] Videoclips
- Once in a Lifetime (1982)
- Crosseyed and Painless (1982)
- Burning Down the House (1983)
- This Must Be the Place (Naive Melody) (1983)
- Swamp (1983)
- And She Was (1985)
- Road to Nowhere (1985)
- The Lady Don't Mind (1985)
- Stay Up Late (1986)
- Wild Wild Life (1986) (Guanyador de dos MTV Video Music Awards)
- Love for Sale (1986)
- Blind (1988)
- (Nothing But) Flowers (1988)
- Lifetime Piling Up (1992)
- Sax and Violins (1992)