[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Talidomida - Viquipèdia

Talidomida

De Viquipèdia

La talidomida és un fàrmac teratogènic (que provoca malformacions congènites), que va ser receptat entre els anys 1956 i 1963 com a sedant i com a calmant de les nàusees durant els tres primers mesos de l'embaràs. Com a sedant va tenir un gran éxit popular ja que no causava gairebé cap efecte secundari i en cas d'ingestió massiva no era letal. Aquest medicament va provocar milers de naixements de nadons afectats de dysmelia (del grec dys, "falta", i melos, "membre"); és a dir, naixien sense braços o sense cames o, en els casos més extrems, sense els quatre membres.

La talidomida afectava els fetus de dues maneres: bé que la mare prengués el medicament directament com a sedant o calmant de nàusees o que el pare el prengués, ja que la talidomida afecta l'esperma i transmet els efectes nocius ja en el moment de la concepció. Quan es van comprovar els efectes teratogènics del medicament, aquest va ser retirat amb més o menys celeritat en els països on havia estat receptat sota diferents noms. Espanya va ser dels últims països en retirar-lo l'any 1963.

Talidomida: n-(2,6-dioxo-3-piperidil)-ftalimida
Talidomida: n-(2,6-dioxo-3-piperidil)-ftalimida

La fòrmula química de la talidomida és la següent: C 13 H 10 N 2 O 4 (Pes molecular: 258.23) La seva estructura química es mostra a la figura de la dreta.

La talidomida va ser receptada sota aquests noms (entre altres): Imidan, Varian, Contergan, Gluto Naftil, Softenon, Noctosediv, Entero-sediv, Entero-Sediv-Suspenso.

[edita] L'impacte social de la talidomida

El fàrmac va provocar el que s'anomena la "Catàstrofe de la Talidomida", ja que milers de nadons van nèixer arreu del món amb severes malformacions irreversibles. Molts d'aquests nadons en crèixer van tenir (i tenen) dificultats en integrar-se a la societat a causa de la seva minusvalia.

A més, l'alarma social que va provocar els severs efectes secundaris va fer que els responsables de Sanitat de molts països comencessin a fer un control estricte dels medicaments abans de la seva comercialització. Per exemple, a Alemanya, un dels països més afectats per la Talidomida (sota el nom de Contergan), abans de la catàstrofe no existia cap llei ni comissió de control de medicaments. En efecte, després de la catàstrofe, molts països paulatinament van començar a promulgar lleis de control dels medicaments i també l'exigència que aquests siguin sotmesos a assaigs farmacològics i provats en animals, a més d'assajos clínics en persones abans de la seva comercialització.

[edita] La talidomida avui en dia

En l'actualitat, la talidomida es torna a receptar, amb permís de la O.M.S, en alguns països, perquè s´ha comprovat la seva eficàcia contra malalties com la lepra i certs tipus de càncer. També es pot trobar a la venda a Internet, però aquest tipus de venda és totalment fraudulenta. El que no es pot evitar, encara, són els nocius efectes secundaris en els fetus que té aquest medicament i que continua provocant naixements de nens amb greus malformacions. Es coneixen casos de naixements de nens amb dismèlia a Etiòpia i al Brasil, fills de pares tractats amb talidomida.


[edita] Enllaços externs