[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Túnel de Viella (antic) - Viquipèdia

Túnel de Viella (antic)

De Viquipèdia

El Túnel de Viella o Túnel Alfons XIII es troba al nord-oest de Catalunya, a la comarca de la Vall d'Aran. Amb una longitud de 5.240m ; actualment és considerat el més perillós d'Europa, degut a la deficiència de mesures de seguretat i emergència.

Taula de continguts

[edita] Història

Abans del segle XX un dels passos a peu, per accedir a la Vall d'Aran era el Port de Viella, a uns 2.450m d'altura. Aquest fet convertia la Vall d'Aran en una comarca molt mal comunicada amb la resta de Catalunya, sobretot durant l'hivern, quan el fred feia que el Port de Vielha fos intransitable, a banda del fet que era un camí estret de terra on cap tipus de vehicle motoritzat no hi podia circular. A les proximitats de la boca sud s'hi trobava un hostal anomenat Hospital de Viella, que era un lloc on s'acollia als viatgers que anaven cap a la Vall d'Aran, i que actualment encara dóna servei.

[edita] Construcció i projecte

El 1830, Pascual Madoz va tenir la idea de fer aquest túnel ja que la Vall d'Aran gran part de l'any estava incomunicada. El mateix any dos enginyers francesos, Auriol i Partiot van redactar el projecte. No fou fins l'any 1926 aproximadament quan començaren les obres dilatant-se durant 22 anys. El 1948 s'inaugurà havent donat feina igualment durant la guerra civil (1936-1939), i durant la postguerra. És evident l'estalvi de problemes de comunicació amb la resta de Catalunya, tot i que el túnel a l'hivern havia de ser tallat en alguna ocasió per les grans nevades.

[edita] Túnel en servei

El Túnel de Viella en el seu temps va ser el túnel de carretera més llarg del món. A principis dels anys vuitanta van condicionar el túnel, van construir un encofrat de formigó a les dues boques del túnel per evitar els forts corrents d'aire, es va canviar i millorar l'enllumenat, s'hi van col·locar unes plaques aïllants a l'interior es va tornar a asfaltar, etc. Però durant els vuitanta i noranta va sofrir un augment intens i progressiu del trànsit, l'envelliment, etc. El 1997 és va aprovar el projecte de desdoblament del túnel. El 1999 després de l'accident al Túnel del Mont Blanc (que uneix França amb Itàlia) tot es va a començar a moure i el desdoblament del túnel va començar el gener de 2002. El 4 de desembre de 2007 s'inaugurà el nou túnel, i de moment està en desús, tan sols és una galeria d'emergència, i s'espera que el túnel s'acondicioni per al pas de mercaderies perilloses.

[edita] Accidents

Aquest túnel ha sofert dos accidents, el primer no tan greu, que va succeir l'agost de 2003, que va mantenir de túnel dos dies tallat, i el segon l'11 de febrer de 2007 en que a la boca nord s'esfondra 100m de fals sostre, construïts durant els 1980s.

[edita] Agost de 2003

La primera setmana d'agost de 2003 és va ensorrar una petita part del formigó al centre del túnel, l'accident no va provocar ferits ni gaires danys. Aquest accident va ser produït per les voladures i filtracions d'aigua al túnel nou, el túnel va estar tancat durant dos dies.

[edita] 11 de febrer de 2007

Aquest va ser el segon accident i el més important que ha sofert el túnel de Vielha (antic), de la seva història. L'11 de febrer de 2007 a les cinc de la tarda aproximadament, es van esfondrar 100m de fals sostre que s'havien construït a la boca nord els 1980s, per sort no hi va haver ferits, només va fer malbé un vehicle de les obres del nou túnel. Es va reobrir el 16 de febrer, 5 dies després de l'esfondrament.

[edita] Nou túnel

El 1989 va solicitar-se la ordre d'estudi sobre el desdoblament del túnel, va ser redactat l'avantprojecte el 1994, i aprovat definitivament el 1997, després de la declaració d'impacte ambiental (1996). El juliol de 2001 es van licitar les obres, i el gener de 2002 van començar. L'hivern 2005-2006 van estar paralitzades les obres, perquè s'havia de canviar tot el sistema de seguretat, perquè havien modificat la normativa. Aquest fet va fer endarrerir la inauguració del túnel, prevista per l'abril o març de 2006, però el túnel no va ser inaugurat fins el 4 de desembre de 2007.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

Coordenades: 42° 37′ 34.80″ N 0° 45′ 46.59″ E