[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sulmo (pelignes) - Viquipèdia

Sulmo (pelignes)

De Viquipèdia

Sulmo (Σουλμῶν) fou una ciutat dels pelignes a la vall del Gizio on s'ajunta amb diversos petits rierols. La ciutat era a uns 10 km de Corfinium.

Fou una de les principals ciutats dels pelignes independents però no es esmentada fins després de la conquesta romana. A la segona guerra púnica el seu territori fou assolat per Anníbal (211 aC) però la ciutat mateixa no fou atacada.

Durant la guerra social no es esmentada però a la lluita que va seguir entre Gai Mari i Sul·la, i aquest la va destruir (82 aC), però es va reconstruir; Sul·la hi va establir un cos de veterans. El 49 aC es esmentada com una ciutat de certa importància que fou ocupada per Domitius amb set cohorts, però els habitants, favorables a Juli Cèsar, van obrir les portes al lloctinent de Cèsar, Antoni, quan va aparèixer davant la ciutat.

Ja no torna a ser esmentada per cap fet històric però va romandre com a ciutat de província de segon ordre. Ovidi diu que era un dels tres municipis del territori dels pelignes, el que confirma Plini el Vell i el Liber Coloniarum. En aquest s'indica que va rebre una colònia, segurament en temps d'August, però Plini no li dona el títol de colònia, i de les inscripcions sembla que va conservar el seu rang municipal durant tot l'imperi.

La seva fama es per ser el lloc de naixement d'Ovidi que en fa esment repetidament, descrivint-la com un lloc molt sa, i un territori fèrtil amb nombrosos rierols d'aigua clara i mai secs, però una mica freda al hivern (“gelidus Sulmo”). Sulmo produïa gra i vi. Les ruïnes de l'antiga ciutat no son molt interessants però mostren un amfiteatre, un teatre, unes termes, i alguna porta; prop de la ciutat, a uns 3 km, al lloc anomenat Monte Morrone, hi ha les restes d'una vila que ha estat presentada com "la vila d'Ovidi" tot i que segurament no ho era.

Els bisbes de Valva (Corfinium) es van traslladar a Sulmo a l'edat mitjana.

Correspon a la moderna Sulmona.