[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Siros - Viquipèdia

Siros

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Siros (mitologia)».

Síros (Syros o Syrus, Σῦρος o Συρίη) es una illa de la mar Egea, una del grup de les Cíclades entre Rheneia (Rinia) i Mikonos a l'est, i Kíthnos (a l'oest)

Antigament tenia tres ciutats: una a l'est i una a l'oest; la de l'est era anomenada Syros i es al mateix lloc que la moderna capital Ermoúpoli, la construcció de la qual va fer desaparèixer les restes de l'antiga ciutat; de la ciutat de la costa occidental (probablement anomenada Grynche o Grynchea) queden algunes restes; la tercera ciutat es deia Eschatia. Les modernes cuitats principals son la capital Ermoúpoli, Ano Syros, Galissas, Finikas, Vari, Mana, Kini i Posidonia.

[edita] Història

L'illa fou possessió romana i bizantina i va passar al ducat de Naxos vers el 1207. Durant el domini ducal i venecià els catòlics van esdevenir la majoria de la població però van conservar la llengua grega. El regim feudal de l'illa fou específic. Conquerida l'illa (1522) per Barba-roja, Síros va obtenir un regim fiscal especial i autonomia interna. Per un acord entre França, els Estats Pontificis i Turquia, els catòlics de l'illa van quedar sota la protecció de França i del Papa, el que va permetre desenvolupar l'autonomia local.

L'illa fou neutral a la revolució grega de 1821 i com a lloc segur va atreure molts comerciants i refugiats que van donar un gran dinamisme a l'economia. Es va construir llavors la nova ciutat de Ermoúpoli al lloc de l'antiga Syros que va esdevenir una de les principals ciutat gregues. Unes drassanes es van construir al seu port que encara produeixen o reparen nombrosos vaixells. L'emigració cap a l'illa va modificar la proporció de catòlics que abans eren mes del 90 % però actualment només son el 40% . Va ser incorporada a Grècia el 1830.

[edita] Personatges famosos

  • Perècides, un dels primers filòsofs grecs
  • Emmanuel Roidis
  • Markos Vamvakaris (1905-1972) músic
  • Manos Eleftheriou
  • Antonio Gregorio Vuccino (Voutsinos) (1861-1968), arquebisbe de Corfú, Zante i Cefalònia
  • Pantoleon A. Foustanos, industrial
  • Demetrios Vikelas (1835-1908) primer president del Comitè olímpic internacional (1894-1896)


 
Illes de les Cíclades

Amorgós ·Anafi · Andros · Ànidros · Antíparos · Delos · Folégandros · Giaros · Íos · Iràklia · Kea · Keros · Kímolos · Kithnos · Koufonisi · Makrónisos · Melos · Míkonos · Naxos · Paros · Santorí · Sérifos · Sifnos · Síkinos · Siros · Skhinoussa · Thirasia · Tinos