[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Simó de Montfort - Viquipèdia

Simó de Montfort

De Viquipèdia

Simó de Montfort (1150Tolosa, 25 de juny de 1218), baró de Montfort, fou el principal protagonista de la Croada contra els càtars.

Simó de Montfort. Il·lustració de 1835
Simó de Montfort. Il·lustració de 1835

Simó de Montfort es va distingir com a croat a Terra Santa durant la Quarta Croada i després sota les ordres del rei de França, aliat amb el papa Innocenci III, va distingir-se com un autèntic genocida fent la feina bruta que cap altre cavaller de la cort francesa no havia acceptat: una croada contra terra cristiana per exterminar el que l'església oficial considerava una heretgia, el catarisme, de fet només una excusa.

Aquests fets van reportar a França un augment considerable del seu territori, i a l'església la tornada a la seva obediència. Entre 1209 i 1218 les ràtzies de Simó es van fer tristament cèlebres, va dirigir la colonització des de Pàmies i va crear un dret per al Llenguadoc calcat del francès.

Protagonista de la Croada albigesa, va ser nomenat vescomte de Carcassona i Besiers des del 1210, després de les seves victòries al setge de Besiers i al setge de Carcassona, prenent els títols a Ramon Roger Trencavell i del Comtat de Tolosa de Ramon VI de Tolosa des de la seva victòria a la batalla de Muret, on morí el rei català Pere el Catòlic.

Finalment Simó de Montfort va morir esclafat per un pedra en el setge de Tolosa, defensada per Ramon VI, qui amb tropes autòctones havia reconquerit el seu patrimoni. Ramon VI era fill del destronat aliat de Pere I, Ramon V. La tradició diu que els occitans encara escupen en passar al costat del lloc on va morir.

Per uns (els francesos) va ser un heroi, pels altres (els catalans) un enemic temible, pels occitants un genocida, i per la història ha passat com el destructor d'una de les cultures més avançades del seu temps: l'occitana.

[edita] Pàgines relacionades