[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Serp de collaret - Viquipèdia

Serp de collaret

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Serp de collaret

Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Sauropsida
Ordre: Squamata
Subordre: Serpentes
Família: Colubridae
Gènere: Natrix
Espècie: N. natrix
Nom binomial
Natrix natrix
(Linnaeus, 1758)
Subespècies
  • Natrix natrix natrix
  • Natrix natrix astreptophora
  • Natrix natrix cetti
  • Natrix natrix corsa
  • Natrix natrix helvetica
  • Natrix natrix persa
  • Natrix natrix schweizeri
  • Natrix natrix sicula
  • Natrix natrix scutata

La serp de collaret (Natrix natrix) és un ofidi totalment inofensiu i que molt rarament intenta de mossegar quan hom el captura.

Taula de continguts

[edita] Descripció

Ofidi que, amb cua i tot, sol fer entre 90 i 120 cm, si bé les femelles, que són més grosses que els mascles, poden acostar-se a 160 cm i àdhuc, en casos excepcionals, arribar als dos metres.

Els exemplars ibèrics presenten el dors de color verd oliva, amb nombroses i petites taques negres disposades irregularment. El ventre, tret de la regió del coll, és gairebé negre.

Els joves tenen el cap tacat de negre, seguit de dues clapes grogues vorejades també de negre que, en conjunt, formen una espècie de collar. A mesura, però, que la serp d'aigua va creixent, el groc de la nuca desapareix i, de vegades, també el negre, cosa que l'aparta de la forma típica i acosta els exemplars adults a la subespècie Natrix natrix astreptophora, que es caracteritza per la manca de collar.

Malgrat ésser inofensiva, expel·leix un líquid molt pudent, que procedeix d'unes glàndules situades a l'anus. A causa d'aquest fet, és anomenada serp pudenta en algunes comarques catalanes. No és rar tampoc que, davant algun perill imminent, faci el mort, cosa que aconsegueix bo i posant-se de panxa enlaire alhora que obre la boca i deixa penjar la llengua.

[edita] Hàbitat

Viu preferentment en indrets humits i en qualsevol lloc on hi hagi aigua, malgrat que, de vegades, pugui allunyar-se'n considerablement. També se n'han trobat exemplars al mar, on han arribat empesos pels rius.

Es localitza a la terra baixa i a la muntanya mitjana, on esdevé més abundant. Tot i que es pot trobar fora de l'aigua, manté una total dependència del medi aquàtic.

Exemplar de serp de collaret.
Exemplar de serp de collaret.

[edita] Alimentació

Es nodreix bàsicament d'amfibis (granotes, gripaus, salamandras i tritons), però, a l'aigua, també engoleix peixos, si bé ocasionalment.

[edita] Costums

En arribar els primers freds cau en letargia i no torna a mostrar-se activa fins que arriba el bon temps.

[edita] Reproducció

La reproducció és ovípara. La còpula es realitza a la primavera, o bé a l'agost en terres més fredes. En iniciar-se l'estiu, la femella pon de nou a quaranta ous de color blanc, les mesures dels quals oscil·len entre 21-37 x 11-24 mm. En més d'una ocasió, diverses femelles dipositen els ous en un mateix lloc, on es poden acumular fins a 4.000 ous. La durada de la incubació depèn de les condicions climàtiques i sol durar entre 30 i 75 dies, passats els quals té lloc l'eclosió. Els petits, en néixer, ja són perfectament formats i emprenen una vida totalment independent de llurs progenitors.

[edita] Bibliografia

  • Borràs, Antoni i Junyent, Francesc: Vertebrats de la Catalunya central. Edicions Intercomarcals, S.A. Manresa, 1993. ISBN 84-88545-01-0. Plana 68.
  • Llorente, Gustavo: Els vertebrats de les zones humides dels Països Catalans. Editorial Pòrtic, S.A. Col·lecció Conèixer La Natura, núm. 6, plana 121. Desembre del 1988, Barcelona. ISBN 8473063546.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Serp de collaret
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies