[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sarduri II - Viquipèdia

Sarduri II

De Viquipèdia

Sarduri II fou rei de Urartu del 753 aC al 735 aC.

Va succeir al seu pare Argisti I. Es el fundador de la ciutat de Sarduriqurda a la muntanya Kixteir (al sud-est del llac Van).

Va fer expedicions militars durant el seu regnat. Cap el nord-est va sotmetre a Sinalibi rei de Tuliqu (al sud-oest del llac Sevan), a Murinu rei de Uliquqi, a la regió del nord de Bayazid (al oest del Sevan), i al rei Argukiu de la regió de Zagalu. També va fer campanya contra Etiuni, Aiararat i Eriaqi. Cap el nord, a la zona del llac Txaldir, va sotmetre el país de Maqaltu, i cap el nord-oest va arribar a la regió dominada per les tribus Kholka (Còlquida). Al sud, contra els assiris, va tornar a Manna, al sud-oest va sotmetre a vassallatge el països de Tumeichki (potser Tomisa) i Kauri (Gaurek, entre Kharpurt i Malatya). Va tornar a Khaté i va derrotar al rei Hilaruada i va entrar a la seva capital; va cobrar tribut al rei Kuxtaxoi de Kummukh (Commagena)del que també va ocupar la capital; i va sotmetre als reis de Gurgum (Marash) i Samallu (Zindjirli).

El nou rei de Assíria Teglatfalasar III (741-724 aC) va iniciar la lluita pels districtes fronterers que s’havien sotmès a Urartu. Va atacar Arpad al nord d'Alep. Sarduri i va acudir amb forces pròpies i dels seus aliats de Kummukh, Melitalqi (Malatya) i Gurgum, però fou derrotat per Teglatfalasar III a Rumqala, a la vora del Eufrates. Les regions del Diyarbekir, Bohtan, Batman, Kharpurt i Kummukh van passar a Assíria. El 736 aC el rei assiri va sotmetre el país de Ulluba (Sasun) i el any següent va envair Urartu assetjant Tushpa o Turuspa essent rebutjat. Els intents de controlar Kubutxkia, Mutsatsir i Manna no van reeixir i van restar lleials a Urartu.

Va morir cap el 753 aC i el va succeir Rusa I.

[edita] Pàgines relacionades