[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rusa I - Viquipèdia

Rusa I

De Viquipèdia

Rusa I fou rei de Urartu del 735 aC al 713 aC

No se sap si era fill o parent de Sarduri II o be era un usurpador. Va construir la ciutat de Alashkert. Va sotmetre 19 reietons de la regió del llac Sevan.

Aprofitant un cop d'estat que va enderrocar a Aza, rei de Manna, i la seva substitució per sa germà Ullusunu, protegit de Rusa, va obtenir la cessió d'alguns districtes fronterers. Es va aliar també amb Dayauku (Deioces) rei dels medes de Echbatana (Hamadan) i a Metatti, rei dels medes de Zikurtu (Sagartia) segurament a la regió de Maragha. També els reis de Karallu i Allabria (a la part superior del Petit Zab) es van convertir en vassalls. Mutsatsir va rebre un príncep fidel en la persona de Urzana.

Sargon II de Assíria va atacar als aliats de Urartu i el 715 aC va obligar a Ullusunu de Manna a tornar a ser vassall d'Assíria. Va donar mort al rei de Karallu, i va fer fugir al de Allabria, i el rei meda Deioces va ser deportat. Es creu que va instigar també una incursió del cimmeris al nord de Urartu, que van derrotar a Rusa I. Llavors Assíria va envair Urartu i Sargon II va trobar a Rusa a Uixdich, prop del llac Urmia (potser el pas de Derbent) i el va derrotar. Rusa i el rei Metatti de Zikurtu van fugir cap el Mutsatsir, que va restar-li fidel. El assiris van saquejar Urartu, i després van marxar contra Urzana de Mutsatsir i la seva capital va ser saquejada, incloent el famós temple del deu Ardini.

Rusa es va posar malalt i va morir (alguns pensen que es va suïcidar) el 713 aC. El va succeir el seu fill Argisti II.