[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Manna - Viquipèdia

Manna

De Viquipèdia

Manna fou un regne vassall d'Urartu al sud de la ciutat i del llac d'Urmia (país de Utxnu, Maiyandab i Sakkis).

El 828 aC el rei d'Assíria va enviar l'exèrcit al Mutsatsir que no va poder sotmetre, i seguir més al nord, al país de Manna on era rei Ualki que va fugir a les muntanyes sense sotmetre's; finalment van rebre un tribut del regne de Gilzan. El 827 aC el rei d'Urartu s'atribueix el domini del regne de Manna, que probablement es va sotmetre voluntàriament després de la invasió assíria de l'any anterior, o va quedar prou malparat per no oferir resistència als urartians. Al país s'establiren guarnicions urartianes. Però Manna no va ser un vassall fidel i va coquetejar sovint amb Assíria.

El 785 aC en morir Menua I el rei de Manna, de nom Aza, es va aliar a Assíria. El nou rei urartià, Argisti I, fill de Menua, va atacar durant sis anys el regne de Manna. Finalment el rei va ser capturat i Manna establert com a vassall el 780 o 779 aC. Però el següent rei Sarduri II (753 aC-735 aC, va haver de tornar a combatre a Manna.

Però el 735 aC el rei assiri va envair Urartu assetjant Thuspa o Turuspa i va intentar controlar els regnes de Kubutxkia, Mutsatsir i Manna, intents que no van reeixir puix aquest regnes restaren lleials a Urartu. Poc després un cop d'estat que va enderrocar al rei Aza de Manna, i va accedir al tron son germà Ullusunu, protegit de Rusa I de Urartu, que es va fer cedir alguns districtes fronterers.

Sargon II d'Assíria va atacar als aliats d'Urartu i el 715 aC va obligar a Ullusunu de Manna a tornar a ser vassall d'Assíria.

Assurbanipal d'Assíria (669 aC-626 aC) fou atacat pels escites, aliats al regne de Manna. En resposta cap el 660 aC va conquerir el regne de Manna i va expulsar al seu rei Akhsheri. Urartu ja no tenia capacitat de reacció i Manna va quedar integrat a Assíria, amb moments de dominis escita que van acabar vers el 625 aC.

Vers el 616 aC va ajudar a Assíria contra els medes i fou greument derrotat i l'any següent fou ocupat pel rei Ciaxares de Mèdia.

[edita] Reis de Manna

  • Ualki
  • Aza
  • Ullusunu
  • Akhsheri