[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria d'Avià - Viquipèdia

Santa Maria d'Avià

De Viquipèdia

Coordenades: 42° 4′ 21″ N 1° 50′ 4.4″ E L'església de Santa Maria d'Avià és situada a la població d'Avià dintre la comarca del Berguedà.

Consta com una donació al monestir de Sant Llorenç prop Bagà, l'any 983 en l'acta de la consagració d'aquest. Va mantenir el caràcter parroquial fins el 1312. A l'actualitat depèn de l'església de Sant Martí d'Avià.

[edita] L'edifici

La seva construcció, romànica és datada de mitjan del segle XII. D'una sola nau amb un absis semicircular de similars mesures d'alçada i amplada que la nau. Té una coberta de volta de canó de mig punt que és reforçada per dos arcs torals. Presenta quatre finestres: una al centre de l'absis, dos al mur sud i una al mur oest, totes amb dos arcs de mig punt, a l'interior monolític i l'extern adovellat. La porta d'entrada la formen dos arcs en gradació de mig punt. El campanar és de cadireta de dos ulls, no apreciant-se exteriorment cap classe de ornamentació.

A l'interior de l'església s'hi pot veure una còpia del frontal d'altar de la primera meitat del segle XIII, l'original del qual es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Presideix el compartiment central la figura de la Verge i el Nen i als extrems de la taula, escenes de la vida del Nen Jesús i la Mare de Déu.

[edita] Bibliografia

  • Pladevall, Antoni (2001), Guies Catalunya Romànica, El Berguedà, Barcelona, Pòrtic. ISBN 84 7306 697 9

[edita] Enllaços externs