[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Procle - Viquipèdia

Sant Procle

De Viquipèdia

Sant Procle (Proclus, Πρόκλος) fou un sant grec i patriarca de Constantinoble.

Nomenat molt jove lector a l'església de Constantinoble fou amanuense (secretari) de Sant Joan Crisòstom i després d'Àtic, successor d'Arsaci de Tars (404-405) com a patriarca de Constantinoble; aquest darrer el va ordenar diaca i després prevere i Sisini I (Sisinnius 426-427), successor d'Àtic de Constantinoble (406-425), el va nomenar bisbe de Cízic, però com que no va anar a la ciutat, el poble va elegir un nou bisbe.

A la mort de Sisini (427) hi havia una general predisposició a elevar-lo al patriarcat, però finalment fou nomenat Nestori; Procle va lluitar contra les suposades heretgies del nou patriarca; deposat Nestori (431) fou altre cop candidat, i altre cop no fou escollit encara que els motius no són clars, i fou elegit Maximià de Constantinoble; però mort aquest, finalment Procle fou nomenat (434).

El 438 va portar les restes i va fer enterrar a Sant Joan Crisòstom a Constantinoble. Va morir el 446 i el va succeir Flavià de Constantinoble. Va deixar diverses cartes i escrits, enumerat per Fabricius, destacant la carta περὶ πίστεως (datada el 435) dirigida als bisbes d'Armènia sobre les opinions de Teodor de Mopsuèstia.

La seva memòria es commemora per l'església grega el 24 d'octubre.