[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Patrici - Viquipèdia

Sant Patrici

De Viquipèdia

Sant Patrici (461-17 de març del 491 o 492) Patricius Magonus Sucatusés. És el patró d'Irlanda, la festivitat del qual se celebra el 17 de març. Atès el gran nombre de descendents d'irlandesos que hi ha arreu del món, aquesta festa se celebra a moltes ciutats amb grans desfilades. Les més destacades són a Dublín, Nova York, Manchester, París, Roma i moltes d'altres. També és el patró de Nigèria que va ser evangelitzat principalment per religiosos irlandesos.

Les seves tradicions figuren a l' Acta Sanctorum, a la seva vida segons Jocelí (un monjo de l'abadia de Furness a Lancashire al segle XII) i als annals irlandesos; les contradiccions son tant gran que alguns fins i tot han negat la seva existència. Un document més fiable es la Confessio S. Patricii, a manera d'autobiografia, on dona un resum de la seva vida i fets.

[edita] Vida

Nasqué a la costa oest de Gran Bretanya a la vila de Benaven o Bonavem Taberniae (identificada amb diversos llocs entre els quals el més tradicional és el lloc de a moderna Kilpatrick), on de molt jove fou capturat per pirates pagans i venut com a esclau a Irlanda; allí fou pastor per un temps; es va escapar i va poder tornar a casa; al cap de pocs anys fou capturat altre cop però va obtenir la llibertat al cap de dos mesos; al veure la situació moral dels irlandesos va desenvolupà una forta fe cristiana i va decidir ajudar-los; llavors va predicar l'evangeli i a això va dedicar la resta de la seva vida. La seva tornada a Anglaterra, on després d'uns anys de residència fou nomenat bisbe, o els viatges a Itàlia o França, són probablement imaginaris; segons una de les tradicions després de ser ordenat bisba tornà a Irlanda com a missioner.

Es diu d'ell que féu el miracle d'expulsar les serps d'Irlanda, tot i que també es diu que a Irlanda no hi ha serps, i que és més aviat una referència a símbols pagans.

Les llegendes també associen a Sant Patrici l'ensenyament de la trinitat a través del trèvol de tres fulles, remarcant el dogma cristià de tres divinitats en un sol déu. Actualment el trèvol és un dels símbols irlandesos.

[edita] Obres

Algunes obres son considerades seves o directament relacionades:

  • I. Confessio S. Patricii de Vita et Conversatione sua
  • II. Epistola ad Coroticumn, o Epistola ad Christianos Corotici tyrani subditos
  • III. Charta s. Epistola de Antiquitate Avalonica