[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Honest - Viquipèdia

Sant Honest

De Viquipèdia

Sant Honest fou un predicador cristià del segle III.

El bisbe de Tolosa, Sant Sadurní, el va enviar a la Tarraconense a predicar. Quant predicava a Pompelon (Pamplona) va aconseguir atraure's al senador Firm (Firmus), que o bé vivia a la ciutat o als seus voltants, o era un dels integrants de l'aristocràcia latifundista de la zona (que llavors residien habitualment en les ciutats) probablement per mitjà de la seva dona Eugènia. L'esmentat senador va demanar a Honest que fes venir a Pamplona al propi Sadurní, no se sap perquè.

La tradició assegura que Honest va cridar a Sadurní i aquest va fer un viatge a Pamplona, en el qual va batejar a Firmus, als senadors Fortunat i Faustí (sens dubte dos altres terratinents de la zona, potser vinculats familiarment a Firmus) i a uns milers de vascons (entre deu mil i quaranta mil segons diverses fonts poc rigoroses). Fins i tot existeix a Pamplona el pou del que es va treure l'aigua amb la que van ser batejats aquests milers de persones, segons la tradició.

Entre els batejats per Sadurní, hi havia Fermí, fill de Firmus, que es va convertir en col·laborador d'Honest i va predicar per tota la regió.

És improbable que la conversió tingués el caràcter massiu que se li atribueix a la llegenda. De fet Pompelon no va reunir un nombre significatiu de fidels com per tenir bisbat, i Honest va seguir actuant a la zona més com un predicador que com un dirigent espiritual local.