[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Sadurní - Viquipèdia

Sant Sadurní

De Viquipèdia

Sant Sadurní (Saturninos o Saturninus) fou un grec de Patres, presumpte acompanyant de Jesús a Galilea i col·laborador de Sant Pere a Antioquia i Roma, encara que probablement molt més tardà.

Sembla que Sadurní va predicar en una zona de la Gàl·lia a mitjans del segle III i que cap al 250 era Bisbe de Tolosa (és a dir cap del nucli cristià de la ciutat), en el consolat de Deci i Grat. Hi havia a l'esmentada ciutat alguns cristians, i aconseguí convertir a alguns més, construint un petit temple on cada dia celebrava missa, i per arribar a aquest temple passava per davant del Capitoli de la ciutat, on hi havia un temple pagà, amb els sacedots del qual es va enfrontar en circumstàncies poc clares (encara que la tradició naturalment culpa als sacerdots pagans, sembla possible que hi hagués provocació per part de Sadurní). Els sacerdots pagans el van obligar a fer un sacrifici als déus, a lo que es va negar, pel que va ser lligat a un toro i arrossegat pels carrers fins a la mort.

Dues cristianes el van recollir i van enterrar provisionalment i mes tard va rebre millor sepultura gràcies als bisbes Hilari i Exuperi que van governar la diòcesi anys després, i va arribar a construir-se una església al lloc on es va detenir el toro (fins i tot subsisteix l'Església anomenada del Toro). El cos es conserva a l'Església de Saint Sernin o Saint Saturninus.

S'atribueix a aquest Saturninus (sense base històrica) el bateig d'Honest, al qual va conèixer a Nimes, i al qual va enviar a predicar a la Tarraconense.