[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Fermí - Viquipèdia

Sant Fermí

De Viquipèdia

Sant Fermí fou un bisbe i sant basc, patró de Pamplona, que va viure a la segona meitat del segle III.

Fermí es va convertir per les predicacions de Sant Honest i Sant Sadurní. Honest el va enviar a Tolosa (on Sadurní ja havia mort arrossegat pel toro) per preparar-se per al bisbat. Se suposa la diòcesi de Tolosa regida per Honorat com a successor de Saturninus; aquest Honorat, bisbe de Tolosa, es suposa que també fou batejat a Pamplona per Sant Sadurní al mateix temps que Fermí.

Després d'un temps d'estada a Tolosa, Fermí va ser ungit bisbe i va retornar a Pamplona, on encara hi era Honest que va morir cap al 260. Fermí va ser el primer bisbe de la ciutat (doncs Honest mai va tenir la qualificació de bisbe). Així doncs, era bisbe suposadament en el moment de les devastacions dels francs a la Tarraconense (260-280).

Més tard, va retornar a les Gal·lies, segurament en el moviment que va acompanyar a les devastacions dels bàrbars, en que els grans propietaris deixaven les seves residències poc segures per establir-se en zones més protegides, i es va establir a Amiens, a la Picardia, on va aconseguir diverses conversions, però hi va acabar martiritzat probablement el 25 de setembre del 303 (en tot cas no sembla probable que la seva mort fos anterior al 269). Després el cristianisme va desaparèixer de Pamplona, especialment amb la persecució de Dioclecià.