[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Salva Kiir Mayar Dit - Viquipèdia

Salva Kiir Mayar Dit

De Viquipèdia

Salva Kiir Mayar Dit (nascut el 1951 a Bahr al-Ghazal) és un polític sudanès, membre de l'ètnia dinka, president del govern autònom del Sud del Sudan (i abans per poc temps vicepresident d'aquest govern) i vicepresident del Sudan des de l'11 d'agost de 2005.

Va participar a la primera guerra civil amb l'Anya-Anya I, i al final de la guerra (1972) com oficial dels rebels va ingressar a l'exèrcit sudanès.

El juny de 1983 es va unir a John Garang en la seva rebel·lió, quan fou enviat a Bor per dominar el motí del tinent coronel Kerubino Kwanyin Bol (16 de maig de 1983). Fou un dels fundadors del Moviment d'Alliberament del Poble Sudanès (conegut com SPLM) i de l'Exèrcit d'Alliberament del Poble Sudanès (SPLA) i va arribar a cap de la branca militar.

Va participar a les converses amb el govern a Nairobi (agost de 1994). Entre 2002 i 2005 va participar en les converses amb el govern que van portar al Acord de Pau Complert d'aquest darrer any (signat el 9 de gener del 2005). Kiir fou nomenat vicepresident del govern autònom del Sud del Sudan.

A la mort de John Garang al final de juliol de 2005, el va substituir com a vicepresident de Sudan (11 d'agost del 2005) i president del govern del Sud de Sudan (el carrec de vicepresident va passar a Riak Machar). Quan es va obrir el consell legislatiu del Sud de Sudan a Juba (setembre 2005) hi va estar present i l'octubre va anunciar la formació d'un govern del Sud de Sudan. El novembre es va produir una escissió al SPLM per la disputa pel càrrec de president entre Minni Arkou Minnawi (que fou elegit) i Abdelwahid Mohamed en-Nour, i Kiir va aconseguir un compromís entre les dues faccions. El desembre del 2005 va signar la constitució del Sud de Sudan.