[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Anya-Anya I - Viquipèdia

Anya-Anya I

De Viquipèdia

Bandera
Bandera

L'Anya-Anya (més tard conegut com Anya-Anya I per distingir-lo del segon moviment) fou un moviment militar del sud del Sudan.

El motins de les tropes sudistes el 1955 van provocar la fugida de molts soldats al bosc, que van mantenir una resistència contra els nordistes, però completament desorganitzada. El juny de 1963 un oficial de l'exèrcit del nord, Joseph Lago (o Lagu), va desertar, i va començar aquestes unitats disperses a les que va donar el nom d'Anya-Anya per una serp de picada mortal de la regió. El setembre del 1963 va iniciar la ofensiva.

Després de 1965 es va formar el Front d'Alliberament d'Azània amb dissidents de la considerada moderada Sudan African National Union (SANU) que estaven exiliats a Kampala i que van donar tàcit suport polític a l'Anya-Anya. El ALF va constituir un govern anomenat Govern Nacional Provisional del Sud del Sudan (1967-1969) que va donar pas al Govern Nacional Provisional de l'Estat del Nil (o simplement del Nil) el qual fou dissolt el juliol de 1970, que va tenir poca incidència sobre el terreny en comparació als Anya Anya.

El 1969 el Anya-Anya va formar un braç polític, l'Anyanya National Organization, que un any després va esdevenir el Front d'Alliberament del Sud del Sudan. Després de la dissolució del govern de l'Estat del Nil el 1971, Joseph Lago va organitzar el South Sudan Liberation Movement (SSLM) com a braç polític amb el suport de quasi totes les faccions, i va negociar amb el govern i després de l'acord d'Addis Abeba (26 de febrer de 1972) l'exèrcit Anya Anya fou dissolt i bona part dels seus membres van passar a l'exèrcit sudanès, la policia i l'administració, entre els quals Joseph Lago i John Garang de Mabior, després el cap de la rebel·lió de 1983.