[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rubèn - Viquipèdia

Rubèn

De Viquipèdia

Segons el Gènesi, Rubèn (en hebreu רְאוּבֵן בן-יַעֲקֹב Rəûbēn ben Yahăqōb) era el primogènit dels dotze fills de Jacob, nascut de la seva primera esposa Lia. Esdevindria el patriarca de la Tribu de Rubèn.

Rubèn va néixer a Aram-Naharaim (Mesopotàmia), durant els anys que el seu pare Jacob visqué a casa del seu oncle Laban.

En la Torà s'explica que va mantenir relacions sexuals amb l'esclava de la seva mare, Bilhà, poc després que el seu pare Jacob i l'esclava infantessin Dan i Neftalí. En algunes versions, es nega l'activitat sexual i s'explica que, després de la mort de l'esposa favorita de Jacob, Raquel, aquest volgué unir els seu llit amb el de l'esclava Bilhà i Rubèn i el seu pare tingueren una greu discussió. Sigui com sigui, el fet és que el seu pare Jacob el castigà i, poc abans de morir, repartí els drets que li pertocaven com hereu entre altres fills:

  • els drets de primogenitura a Josep, el fill preferit de Jacob
  • els drets de sacerdoci a Leví.
  • els drets de líder d'Israel a Judà

Jacob va prosperar mentre vivia a casa de Laban, el seu oncle, i aviat sorgiren les enveges que aconseguiren enemistar les famílies de Laban i Jacob, que decidí marxar cap a Canaan.

La família va instal·lar-se prop de Siquem. Al cap d'un temps, quan Rubèn tenia quinze anys (segons tradicions jueves), la seva germana Dina fou raptada pel príncep local, que la va violar. Els germans de Dina digueren als siquemites que no podien donar les seves dones a persones incircumcidades. Així, tota la població fou circumcidada i dos dies després, Simeó i Leví entraren a la ciutat i aprofitant que els homes tenien dolors a les parts, els mataren a tots i s'apropiaren dels seus ramats i les seves dones i fills. Així que se n'assabentà, el patriarca Jacob manà desfer el campament i marxar de Siquem.

La família va traslladar-se per fi a Hebron, on Rubèn va conèixer el seu avi Isaac. Anys més tard, Isaac va morir i el van enterrar a la Cova de Macpelà.

Segons el Gènesi, Rubèn es casà i tingué quatre fills:

Un dia salvà el seu germà Josep de morir a mans dels seus altres germans degut a l'enveja que li tenien. Els va proposar deixar-lo, de moment, en un pou sec. Rubèn va marxar amb el ramat i quan tornà, els seus germans li explicaren que havien venut Josep a un mercader d'esclaus.

Quan arribaren temps de sequera, baixà amb els seus germans a Egipte per comprar aliments. Allà es toparen amb el regent del país, qui els confessà que era el seu germà Josep i els perdonà a tots. Aleshores Rubèn i els seus quatre fills s'uniren a la resta de la família i s'instal·laren a Egipte.

Segons el Llibre de Jasher, va morir a Egipte a l'edat de 125 anys i fou enterrat a Palestina.

[edita] Vegeu també