[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leví - Viquipèdia

Leví

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el personatge bíblic. Per a altres significats, vegeu «Leví (desambiguació)».

Segons el Gènesi, Leví (en hebreu לֵוִי בן-יַעֲקֹב Lēwî ben Yahăqōb) fou el tercer fill del patriarca Jacob i la seva primera esposa Lia, filla de Laban. Els seus descendents serien els encarregats de guardar l'Arca de l'Aliança i serien coneguts com a levites (degut a aquest règim especial de sacerdoci, no serien considerats com a tribu d'Israel).

Leví va néixer a Aram-Naharaim (Mesopotàmia), durant els anys que el seu pare Jacob visqué a casa del seu oncle Laban. Després d'unes discussions familiars, Jacob va ordenar als seus fills marxar d'aquell país i retornar a Canaan.

Van instal·lar-se prop de la ciutat de Siquem fins que el príncep hivita Siquem va raptar i violar la seva germana Dina. A continuació, el pare de Siquem anà a trobar Jacob i li demanà la mà de la filla per al jove príncep així com donar les seves filles als fills de Jacob, a fi d'unir-se en un sol poble.

Els israelians els digueren que no podien donar les seves dones a persones incircumcidades. Així, tota la població es circumcidà. Dos dies més tard, però, Leví i el seu germà Simeó, entraren a la ciutat i mataren tots els homes i s'apropiaren dels seus ramats i les seves dones i fills. Acte seguit, tota la família de Jacob abandonà aquell lloc per evitar el conflicte.

La família va retornar per fi a Hebron, on Leví pogué conèixer el seu avi Isaac.

Un dia, juntament amb els seus germans envejosos de Josep, el vengueren a un mercader d'esclaus ismaelita que anava a Egipte i digueren al seu pare que havia estat mort per una fera.

Leví es casà amb Milcà (segons el Llibre dels Jubileus) i tingué tres fills i una filla:

Quan arribaren temps de sequera, baixà amb els seus germans a Egipte per comprar aliments. Allà es toparen amb el regent del país, qui els confessà que era el seu germà Josep i els perdonà a tots. Aleshores la família s'instal·là a Egipte.

Allà, Leví tingué un filla:

[edita] Vegeu també