[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Refugi d'Ulldeter - Viquipèdia

Refugi d'Ulldeter

De Viquipèdia

Refugi d'Ulldeter
Altitud: 2.221 m
Ubicació: Catalunya Catalunya
Zona: Ulldeter
Coordenades: 42° 25′ 11″ N 02° 15′ 28″ ECoordenades: 42° 25′ 11″ N 02° 15′ 28″ E
Guardat:
Inaguració: 1959
Propietat: Centre Excursionista de Catalunya
Obertura: Tot l'any
Capacitat: 52 llits

El Refugi d'Ulldeter és un refugi de muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, situat a l’extrem sud del Racó Gran de Morens, sota el circ d'Ulldeter, al costat del massís del Gra de Fajol, a 2.221 m, i dins el terme municipal de Setcases, al Ripollès. Molt a prop hi ha l'estació d'esquí de Vallter 2000.

Taula de continguts

[edita] Història

El primer refugi a Ulldeter situat a la part alta de circ, a 2393 m, es va obrir el 25 de juliol de 1909 essent el que es considera el primer refugi de muntanya de Catalunya i de l’Espanya. Construït amb estil noucentista [1], va estar obert fins la Guerra Civil quan va quedar tancat i després abandonat fins que va ser parcialment dinamitat pels franquistes per tal que no s’hi aixopluguessin els maquis Amb el temps va quedar enrunat i actualment només queden dempeus algunes restes amb una placa commemorativa [2]. El 29 de juny de 1959 es va obrir el nou refugi, situat a 2221 m, a la part baixa del circ i més a prop de la carretera d'accés a l'estació d'esquí.

[edita] Accessos

El poble més proper és Setcases i el recorregut fins el refugi a peu dura aproximadament 3 hores. Des del Santuari de Núria es triga 5 hores. Els refugis més propers són el refugi de Coma de Vaca (3 hores) i el refugi Costabona (4:30 hores).

L’accés amb vehicle es fa per la carretera de Setcases a l’estació d’esquí de Vallter. Abans d’arribar a l’estació surt el camí ben indicat a l’esquerre de la carretera, en un revolt on ho ha un ampli pàrquing per a cotxes. D’aquí, a peu, es triga uns 30 minuts fins el refugi.

[edita] Equipaments

El refugi és propietat del Centre Excursionista de Catalunya i és guardat amb 52 places i amb una part oberta de 8 places en absència del guarda. Disposa de aigua a l’interior (calenta) i exterior, llum, lliteres i matalassos d’escuma, calefacció per estufes, lavabos i dutxes, ràdio d’emergència, material de socors i servei de menjars i begudes. Té dues sales de menjador i una terrassa de vidre amb vistes a la vall.

[edita] Ascensions i travessies

Bastiments (2.881 m.), Gra de Fajol (2.708 m.), Pic de la Dona (2.704 m.), Pic de l´Infern (2.860 m.), Roc Colom (2.502 m.)o la tradicional travessa d'Ulldeter a Núria. El camí de llarg recorregut GR-11 i el camí de l’Alta Ruta Pirinenca HRP passen per aquest refugi.

[edita] Enllaços externs