[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ramon Lapiedra - Viquipèdia

Ramon Lapiedra

De Viquipèdia

Ramon Lapiedra (Almenara, 1940) és catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València, membre del Consell Valencià de Cultura i de l'Institut d'Estudis Catalans, exrector de la Universitat de València i expresident de Valencians pel Canvi.

Es va llicenciar en Ciències Físiques per la Universitat de Madrid l’any 1963. Entre 1963 i 1966 va estar becat pel Govern francés a París, on va realitzar estudis en física teòrica. Fou investigador en el CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) a París de 1966 a 1969. Aquest darrer any es va doctorar en física teòrica per la Universitat de París. Va treballar com a professor de la Universitat de Barcelona des de 1969 fins a 1978. En 1974 també es va doctorar en física teòrica per la Universitat de Barcelona. Entre 1978 i 1982 va impartir docència, com a professor agregat, a la Universitat de Santander. Des de 1982 i fins a avui és catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València.

[edita] Càrrecs acadèmics i científics

Entre els anys 1984-1994 va ser rector de la Universitat de València. El 1993 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló; i en 1995 va rebre la Medalla de la Universitat de València.

Actualment, és membre de l’Institut d'Estudis Catalans i del Consell Valencià de Cultura. En el seu dia també va integrar la comissió assessora per a l’elaboració de l’Informe Universitat 2000 (Informe Bricall), encarregat per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

[edita] Publicacions

Lapiedra és autor de més de quaranta publicacions científiques en física teòrica, la majoria de les quals en revistes especialitzades d’abast internacional, i de diversos treballs científics dirigits. La seua recerca es desenvolupa en electrodinàmica, gravitació, cosmologia, astrofísica i fonaments de mecànica quàntica.

Entre els seus llibres es troba ‘Els dèficits de la realitat i la creació del món’, editat per la Universitat de València (2004), que va obtenir el premi de la Crítica Serra d'Or, i la seua versió en castellà (amb ampliacions): ‘Las carencias de la realidad. La conciencia, el universo y la mecánica cuántica’ (Tusquets, 2008).

Els seus darrers articles sobre epistemologia, fonaments de la mecànica quàntica, cosmologia i educació han estat publicats en revistes com ara Arbor, Sistema, Actes de la d’Estiu de Gandia, i en diverses obres de l’Institut d’Estudis Catalans.