[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quirí - Viquipèdia

Quirí

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Quirí (desambiguació)».
Matèries sobre la mitologia romana
Mitologia romana
Déus importants:
Història llegendària:
Religió romana
Comparació de la mitologia grega i romana

Quirí, en llatí Quirinus, era un déu de la mitologia romana, considerat en el període clàssic com un déu guerrer similar a Mart, i que tenia per parella la deessa Hora.

Quirí era inicialment una divinitat que formava part d'una tríada amb la funció de la producció i de la reproducció, al costat de Júpiter que representava la sobirania i de Mart per a la guerra. Més tard, va ser assimilat a la divinització de Ròmul, després de la seva mort[1]. No té una mitologia pròpia si no és la de Ròmul, però un dels pujols de Roma, el Quirinal, porta el seu nom.

La paraula Quirí és un derivat del nom llatí quiris, "ciutadà", sobretot en el seu plural quirites. Podria haver derivat d'un mot més antic co-viri que significaria "conjunt d'homes o unió dels homes". Aquesta etimologia, encara que discutible, s'acosta al sentit funcional de l'antiga divinitat itàlica.

Era venerat en un oratori del Quirinal, i amb Júpiter i Mart constituïa la tríada que representava la unitat del Capitoli, el Palatí i el Quirinal[2]. El seu festival, organitzat el 17 de febrer, s'anomenava Quirinalia i era organitzat pels sacerdots flamines corresponents, els Flamines Quirinales[3].

[edita] Referències

  1. Histoire romaine, I-16 de Titus Livi.
  2. Article "Quirí". Gran Enciclopèdia Catalana
  3. Aeneid I, 292 de Virgili.

[edita] Enllaços relacionats