Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Porta de Brandenburg - Viquip??dia

Porta de Brandenburg

De Viquip??dia

Coordenades: 52?? 30??? 59??? N 13?? 22??? 40??? E

La Porta de Brandenburg al capvespre
La Porta de Brandenburg al capvespre

La Porta de Brandenburg (en alemany Brandenburger Tor) ??s una de les antigues portes d'acc??s a Berl??n i un dels principals s??mbols de la ciutat. Est?? situada entre la Pariser Platz i la pla??a del 18 de Mar??, a poca dist??ncia del Reichstag. Va ser encarregada pel rei Frederic Guillem II de Pr??ssia com a s??mbol de pau i constru??da per Carl Gotthard Langhans entre 1788 i 1791.

El disseny de la porta es va basar en el dels Propileus, la porta d'entrada a l'Acr??poli d'Atenes. Est?? composta per dotze columnes que imiten l'estil arquitect??nic d??ric, disposades en dues fileres de sis. Al capdamunt de la porta hi ha l'est??tua de bronze d'una quadriga condu??da per la deessa de la pau en senyal de vict??ria. La porta fa 26 m d'al??ada, 65,5 m d'amplada i 11 m de profunditat.

[edita] Hist??ria

Poc despr??s de la construcci?? de la porta, el 1806, Berl??n va ser enva??da despr??s de la derrota prussiana en les guerres napole??niques. Napole?? va desfilar al capdavant del seu ex??rcit a trav??s de la porta, i es va emportar la quadriga a Par??s.

Quan, el 1814, la quadriga va tornar a Berl??n, es va canviar la branca de llorer de l'est??tua per una Creu de Ferro, transformant-la de la deesa de la pau a la deesa de la vict??ria.

Quan els nazis van arribar al poder, van utilitzar la porta com a s??mbol del seu poder. Tot i que malmesa, la porta va sobreviure els bombardejos de la guerra, i juntament amb l'Acad??mia de Belles Arts era l'??nic edifici que quedava dempeus a la Pariser Platz el 1945.

La porta qued?? al cant?? sovi??tic en el repartiment de Berl??n entre els vencedors de la guerra. Va ser restaurada conjuntament entre els governs de Berl??n oriental i occidental, per?? el 1961 va quedar a??llada amb la construcci?? del Mur de Berl??n.

La porta de nit
La porta de nit

El 1963, quan el president dels Estats Units John F. Kennedy va visitar la Porta de Brandenburg els sovi??tics van penjar-hi cortines rojes per evitar que es pogu??s veure l'altra banda. A principis de la d??cada dels 80, l'alcalde de Berl??n Oest Richard von Weizs??cker va descriure la situaci?? afirmant que "la q??esti?? alemanya no es resoldria mentre la Porta de Brandenburg romangu??s tancada".

El 12 de juny de 1987, el president Ronald Reagan va fer un discurs davant de la Porta que es podia sentir a ambd??s bandes del mur, en el que es va adre??ar directament al secretari general del partit comunista Mikha??l Gorbatxov exigint-li que obr??s la Porta i enderroqu??s el Mur:

?? Secretari general Gorbatxov, si busqueu pau, si busqueu prosperitat per la Uni?? Sovi??tica i per l'europa oriental, si busqueu liberalitzaci??: Veniu aqu?? a aquesta porta! Sr. Gorbatxov, obriu aquesta porta! Sr. Gorbatxov, enderroqueu aquest mur!  ??

Quan el mur de Berl??n va caure el 10 de novembre de 1989, la porta va simbolitzar la llibertat i la unitat de la ciutat. Als voltants de la porta es van reunir berlinesos de l'est i de l'oest per a celebrar-ho. La porta es va reobrir oficialment el 22 de desembre d'aquell any, quan el canceller de l'RFA Helmut Kohl va travessar la Porta i fou benvingut pel primer ministre de l'RDA, Hans Modrow.

Des d'aleshores, la Porta ha continuat essent un punt d'encontre dels ciutadans de Berl??n per a celebracions de tot tipus, com per exemple l'entrada en funcionament de l'Euro.

[edita] Galeria d'imatges

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Porta de Brandenburg