[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Olimp - Viquipèdia

Olimp

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Olimp (desambiguació)».
L'Olimp vist des de Litókhoro
L'Olimp vist des de Litókhoro

L'Olimp (en grec antic Όλυμπος, transcrit Ólympos segons la pronúncia antiga i Ólimbos segons l'actual) és la muntanya més alta de Grècia, amb una alçada de 2.919 m al pic anomenat Mítikas (Μύτικας). El massís de l'Olimp marca el límit entre la plana de Macedònia, al nord, i la Tessàlia al sud.

Arreu del món, hi ha fins a 18 muntanyes diferents amb el mateix nom, a les illes gregues, Xipre, Nova Zelanda, els Estats Units, etc. També hi ha una muntanya amb el mateix nom (Olympus Mons) al planeta Mart.

[edita] La residència dels déus

En la mitologia grega, al cim d'aquesta muntanya (Olympus, Ολυμπος) hi havia la llar dels dotze déus olímpics, els més importants del panteó grec. L'Olimp era una ciutat amb portes construïda per Hefest i habitada per Zeus i altres deus, i tenia una sala on es reunien no sols els deus de l'Olimp sinó també els que vivien a la terra i a la mar; la ciutat era a la cimera del Mont Olimp, a Tessàlia, sempre coberta de núvols. La ciutat sobresortia per damunt dels núvols. Les portes de la ciutat eren considerades les portes del cel.

En una època més tardana, Olimp va passar a denominar una regió elevada de l'Èter des de la qual els déus dominaven la Terra.

exacte, tot això és veritat. ara unes quantes mites sobre aixo: bé, millor que no perquè...no fa falta