[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Olympus Mons - Viquipèdia

Olympus Mons

De Viquipèdia

L'Olympus Mons. Imatge presa el 19 d'octubre de 1998 per la Mars Global Surveyor.
L'Olympus Mons. Imatge presa el 19 d'octubre de 1998 per la Mars Global Surveyor.

Olympus Mons (en llatí «Mont Olimp») és una muntanya i volcà d'escut del planeta Mart, situada a 18° N, 226° ECoordenades: 18° N, 226° E. Es tracta de la muntanya més alta coneguda al sistema solar, amb una altura de 25.000 metres sobre el nivell mitjà de la superfície de Mart. Abans de que les sondes espacials d'exploració revelessin la seva naturalesa de muntanya era coneguda com Nix Olympica («Neus de l'Olimp», denominació actualment desestimada en favor de l'oficial Olympus Mons).

[edita] Descripció general

L'Olympus Mons està situat a la regió de Tharsis, una gran elevació de la superfície de Mart que també conté altres volcans importants, com els volcans d'escut Arsia Mons, Pavonis Mons i Ascraeus Mons. L'Olympus Mons està envoltat per una regió coneguda com les Olympus Mons Aureolae, amb grans crestes muntanyenques que s'estenen a més de 1.000 km del cim i que mostren evidències d'activitat glacial.

L'edifici volcànic principal arriba a 27 km d'altura per sobre de la seva base i a 25 km per sobre del nivell de la superfície mitjana del planeta. Té una amplada de 540 km, amb penyasegats força verticals en els trams més baixos. La caldera té un diàmetre de 60 km i una profunditat de 3.000 m, amb diversos cràters sobreposats. Malgrat que al cim la pressió atmosfèrica només és el 2% de la pressió atmosfèrica a la superfície, la densitat de l'atmosfera és suficient com per formar-hi núvols de gran altura de diòxid de carboni (però no de vapor d'aigua).

L'Olympus Mons és un volcà d'escut, resultat del flux de lava molt fluida a través de xemeneies volcàniques durant un llarg període de temps. Per això el pendent de la muntanya és poc pronunciat, excepte en els penyasegats de la part baixa. El 2004 la sonda Mars Express obtingué imatges de fluxos de lava als vessants del volcà que semblen tenir una edat de només 2 milions d'anys (recents, en termes geològics). Això suggereix que la muntanya encara podria tenir una certa activitat volcànica.

L'exemple terrestre de volcà més similar a l'Olympus Mons seria el conjunt de volcans de les illes Hawaii (com el Mauna Loa). La gran altura de l'Olympus Mons és possiblement el resultat de la manca de processos de tectònica de plaques a Mart, que permet que l'escorça planetària es mantingui fixa durant molt temps sobe un punt calent, de manera que aquest pugui seguir expulsant lava ininterrompudament sobre un mateix lloc.

Reconstrucció tridimensional de l'Olympus Mons. S'hi pot apreciar clarament la caldera al cim i els penyasegats de la part baixa.
Reconstrucció tridimensional de l'Olympus Mons. S'hi pot apreciar clarament la caldera al cim i els penyasegats de la part baixa.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Olympus Mons