Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Numeni d'Apamea - Viquip??dia

Numeni d'Apamea

De Viquip??dia

Numeni d'Apamea (Numenius, Noum??nios ??????????????????) (c. 150 - c. 200) fou un fil??sof grec nascut a Apamea, S??ria. Fou neo-pit??goric i precursor del neoplatonisme, segurament influ??t per les influ??ncies orientals de la ??ndia, amb qui S??ria mantenia unes importants relacions comercials en aquest moment. Fou deixeble de Plot?? i de la seva escola. L'esmenten Porfiri, Climent d'Alexandria i Or??gens. Va escriure nombroses obres de les que es conserven alguns fragments merc??s a Or??gens, Teodoret i Eusebi de Cesarea.

Taula de continguts

[edita] Doctrina filos??fica

Fou un admirador de Mois??s. Respecte a la filosofia grega, prengu?? a Pit??gores com a autoritat, i segu?? a Plat??, de qui deia que era el Mois??s ??tic [1] La seva principal diverg??ncia fou en la concepci?? dels d??us. Tal distinci?? t?? les seves arrels, probablement, en les influ??ncies orientals (les excel??lents rutes comercials entre S??ria i la ??ndia), i en la influ??ncia dels pensadors d'Alexandria, especialment Fil?? i la seva concepci?? del l??gos.

[edita] Sobre els d??us

Numeni proposa dues distincions dels d??us: una primera, pel que fa a la seva subst??ncia, i una segon, pel que fa a la seva funci??. Tal delimitaci??, m??s rica, i de vessant m??s espiritual, ??s el que fa que s'emmarqui Numeni en el neoplatonisme.

En la divisi?? sustancial, existeixen dos principis: una Intel??lig??ncia eterna, que representa la unitat absoluta, el B?? suprem, i un Demiurg, que est?? relacionat tant amb la Intel??lig??ncia eterna com amb el m??n, de forma semblant al l??gos de Fil?? d'Alexandria.

En la divisi?? funcional, Numeni separa el demiurg, buscant superar la separaci?? plat??nica entre el m??n sensible i el m??n de les Idees. Aix??, tenim un Principi Espiritual, que ??s l'??sser primer, el B??, la Unitat, el demiurg relacionat amb la intel??lig??ncia, que ??s principi creador, fill de la Intel??lig??ncia eterna, model de m??n, i un demiurg relacionat amb el m??n, que t?? una tasca de control i de preservaci?? de l'ordre.

Procle es refereix a aquesta distinci?? en Comentari al Timeu, 93. Afirma que Numeni creia en una mena de trinitat de d??us, que es podrien anomenar "pare", "faedor", i "controlador", a vegades identificat aquest ??ltim amb el m??n. Les seves obres van ser molt valorades pels neoplat??nics, i Ameli, estudiant de Plot?? cr??tic amb el gnosticisme, sembla que va fer dos llibres amb comentaris sobre ells.[2]

[edita] L'??nima de l'home

Numeni afirma que l'??nima de l'home est?? constitu??da per dues tend??ncies: una racional i una irracional. La tend??ncia racional tendeix al principi espiritual, a la contemplaci??. La tend??ncia irracional tendeix a la mundanitat, i a la concupisc??ncia. Si en un home nom??s preval la tend??ncia irracional de l'??nima, aquesta queda empresonada en la mat??ria.

[edita] Refer??ncies

  1. ??? Vegeu Tractat sobre all?? Bo, Q??estions pr??ctiques 13: Plat?? com al Mois??s grec.
  2. ??? El professor John D Turner considera a Plot??, Porfiri i Ameli com a fil??sofs neoplat??nics cr??tics amb el gnosticisme.

[edita] Bibliografia

  • 'Numenius', 1911 Encyclop??dia Britannica [1] (angl??s)
  • The Neoplatonic Writings of Numenius Translated by Kenneth Guthrie Selene Books ISDN 0-933601-03-4 (angl??s)

[edita] Enlla??os externs