[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Neoptòlem (diàdoc) - Viquipèdia

Neoptòlem (diàdoc)

De Viquipèdia

Neoptòlem (Neoptolemus, Νεοπτόλεμος) fou un oficial macedoni d'Alexandre el Gran, segons Flavi Arrìa membre de la dinastia epirota dels aecides.

Va servir a la guàrdia reial (ἑταῖροι) i es va destacar al setge de Gaza (332 aC) on fou el primer en escalar les muralles. En posteriors campanyes va seguir demostrant que era un militar capacitat.

A la mort del rei (323 aC) va obtenir en el repartiment la província d'Armènia. El 321 aC Perdicas d'Orèstia, que marxava a Egipte, el va posar sota dependència d'Èumenes de Càrdia ja que no se'n fiava. Efectivament Neoptòlem, tant bon punt Perdicas va sortir, va entrar en contacte amb Antípater i Cràter d'Orèstia; quan Èumenes li va ordenar enviar un contingent, va desobeir obertament.

Llavors Èumenes el va atacar i el va derrotar fàcilment i va obligar a les seves forces macedònies a fer jurament de fidelitat a Perdicas. Neoptòlem es va escapar amb un petit cos de cavalleria i es va unir a Cràter al que va convèncer de marxar contra Èumenes immediatament mentre no estava preparat per un nou combat. Però l'atac no fou tant sorprenent com esperaven i les forces aliades foren derrotades i Èumenes personalment va matar a Neoptòlem en combat singular.