Naqada
De Viquip??dia
Per a altres significats, vegeu ??Nubt??. |
Naqada ??s el nom que rep una cultura predin??stica d'Egipte entre el 4000 aC i el 3000 aC, del nom del llogaret de Naqada, a la vora oest del Nil, 25 km al nord de Luxor. Les primeres excavacions les van fer Sir W. M. Flinders Petrie i James Quibell del Col??legi Universitari de Londres, i John Garstang de la Universitat de Liverpool, i van trobar evid??ncies d???una cultura que va fer eclosi?? vers el 3800 aC i que va tenir una continu??tat cultural durant gaireb?? un mil??lenni, arribant fins a N??bia (Hemamein).
Es divideix en:
Inicialment la Naqada I fou anomenada cultura Amratiana per Petrie, per?? Kaiser el 1957 va donar-li el nom de Naqada mentre Amrati?? s???aplicava al per??ode, per fer m??s incid??ncia en el fet de la continu??tat cultural entre les tres fases de Naqada.
En egipci antic Naqada s???anomenava Nubt, i fou la primera ciutat-estat o confederaci?? regional que va exercir l???hegemonia a l'inici del per??ode Naqada II (estadis IIa i IIb), hegemonia que despr??s va passar a Hierakonpolis (Naqada IIc i IId). Anomenada de vegades confederaci?? del Nubt es suposa que va iniciar-se ja durant el per??ode Naqada I com una ciutat estructurada com entitat pol??tica que per alguna ra??, probablement econ??mica, va esdevenir una important ciutat-estat i va sotmetre per via de la for??a o de la persuasi?? a algunes ciutats menors que a la seva vegada formaven entitats pol??tiques menys importants. La seva hegemonia cal situar-la no abans del 3500 aC i fins vers el 3300 aC.
Els grecs la van anomenar Ombos i m?? tard els ??rabs Tukh. Cal no confondre aquesta ciutat amb la moderna Kom Ombo que fou la cl??ssica Ombos i antigament es va dir Nubt (Ciutat de deu).
A la ciutat hi ha les restes d???un temple dedicat a Seth constru??t probablement per Tuthmosis I, Tuthmosis III, Amenhotep II, i algun altra sobir?? de l?????poca. A la ciutat es va trobar el ceptre d'Amenhotep III, avui a un museu de Londres.