[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nador - Viquipèdia

Nador

De Viquipèdia

Nador
ناضور
Localització
Nador (Morocco)
Nador
Nador
Localització de Nador al Marroc
Centre de Nador
Centre de Nador
Estat
• Regió
• Província
Marroc Marroc
Oriental
Nador
Superfície km²
Altitud 61 m
Població (2004)
  • Densitat
126.207 hab.hab/km²
Coordenades 35° 10′ 42″ N, 2° 55′ 51″ O / 35.17833, -2.93083(i) 35° 10′ 42″ N, 2° 55′ 51″ O / 35.17833, -2.93083
Zona horària +0

Nador és una ciutat amazigh portuària del nord-est del Marroc, a la regió Oriental i sobre la costa mediterrània (estany de Bou Areg). La seva activitat econòmica està essencialment vinculada a la pesca, al comerç de fruites, a la metal·lúrgia i al contraban amb l'enclavament espanyol de Melilla, a 15 km, així com el trànsit dels marroquins residents a l'estranger via el port de Bni Nsar. La llengua més parlada és el berber; l'àrab, encara que sent la llengua oficial del Marroc, continua sent en aquesta regió una llengua relativament poc parlada.

[edita] Història

Nador ha estat la cruïlla de les civilitzacions berbers, fenícies, cartagineses, romanes i finalment islàmiques. Hi ha dues hipòtesis pel que fa a l'origen del nom Nador. Una, seria el diminutiu d'Aït Nador, un dels douars situats prop de la llacuna. Una altra argumenta que en realitat seria procedent de l'àrab "nadar" que significa la vista; en efecte, Nador era un punt d'observació estratègica amb Espanya.

La regió ha estat d'altra banda una terra d'acollida per a diversos reis marroquins. És el cas sobretot del rei Omar Ibn Idriss II i del sobirà almoràvit Youssef Ibn Tachfin, que es va instal·lar amb les seves tropes sobre el mont de Temsamane al Rif.

El sultà Sidi Mohamed Ben Abdellah va escollir l'indret de Nador com a punt de concentració de les seves tropes durant el setge de Melilla. Mohammed Ibn Abderrahmane es va instal·lar un bon temps a la Kasbah de Selouane en qualitat de representant del seu pare a la regió. És igualment el cas dels sultans Moulay Slimane, Moulay Ismail i Hassan I del Marroc, que van dotar la regió de diverses fortificacions. Els nadoris, sota la direcció de Mohammed Ben Abdelkrim El Khattabi, van participar a la guerra del Rif contra les tropes espanyoles.

És la ciutat natal de l'escriptora en català guanyadora del premi Ramon Llull el 2008, Najat El Hachmi.