[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Muwatallis II - Viquipèdia

Muwatallis II

De Viquipèdia

Muwatallis II (rei hitita vers 1295-1270 aC), fill i successor de Mursilis II.

Taula de continguts

[edita] Títols i família

Els seus títols foren "Sol meu", "Gran rei" i "Rei d'Hatti". El nom, probablement d'origen luvita, volia dir "conqueridor" (o hitita = El poderós). El seu nom hurrita fou Sarri-Tesub. La seva dona fou Tenu-Hepa. El seu germà era Hattusilis (Hattusilis III) que era sacerdot de Sausga i durant el regnat fou governador de la Terra Alta Hitita i després fou rei vassall d'Hakpis. Tenia una germana, Masanauzzi (Maššanauzzi) que es va casar amb el rei Masturi de Seha. Se li coneixen dos fills: Urhi-Tesub, que després fou successor (Mursilis III); i Ulmi-Tesub o Kurunta. Un cosí seu, Arma-Tarhunta, fill de Zita (germà de Subiluliuma I) fou governador de la Terra Alta Hitita (antecessor en el càrrec d'Hattusilis).

[edita] Fonts

Les fonts primàries del seu regnat són el tractat amb Talmi-Sarruma de Khalap, el tractat amb Alaksandu de Wilusa, i una carta al rei assiri Adadnirari I, així com altres documents menors.

[edita] Inici del regnat. Tractats

Va succeir al seu pare Mursilis II aparentment sense problemes. Muwatallis va renovar el Tractat amb Talmi-Sarruma de Khalap fet amb el seu pare Mursilis II. Talmi-Sarruma fou contemporani de Sahurunuwa, rei de Karkemish, fill de Sarri-Kusuh, amb el que probablement féu el mateix, tot i que no n'hiha constancia.

[edita] Seti I a Síria

Al començament del regnat de Muwatallis la Síria del sud es va perdre en front de Seti I (vers 1318-1304 aC) que es va apoderar d'Amurru i Kinza (Cadeix) però no ho va poder mantenir i segurament va fer un tractat reconeixent la frontera a una línia al sud de Cadeix.

[edita] Campanyes contra els kashkes =

Se li coneixen expedicions contra els kashkes a Sadduppa i Dankuwa; alguna expedició contra els kashka fou dirigida per son germà Hattusilis, al que son germà va nomenar governador a Pitteyarika, no lluny de Samuha, però no li va donar les forces militars que Hattusilis reclamava. Tot i així Hattusilis va atacar als kashkes i els va derrotar de manera important a la rodalia d' Hahha, on va deixar una estela commemorativa, retornant als hitites les seves terres anteriors; els caps kashka foren enviats presoners a son germà Muwatallis. Aquesta victòria va decidir a Muwatallis a nomenar-lo cap de la guàrdia reial (el tercer càrrec de l'Imperi després del rei i l'hereu) i també el va fer gran sacerdot del deu de les turmentes de Nerik (que era adorat a Hakpis perquè Nerik romania despoblada en zona kashka, i el va nomenar de fet governador de la Terra Alta Hitita amb Samuha, Pitteyarika, Hakpis, Istahara, Tarahna, Hattina i Hanhana com a principals ciutats, totes a la vora dels territoris kashka.

[edita] Conflicte entre Arma-Tarhunta i Hattusilis

L'antic governador, Arma-Tarhunta, fill de Zida (germà de Subiluliuma I), va quedar relegat a una posició secundaria, cosa que no li va agradar i va començar a difondre rumors de sobre Hattusilis (acusat de dedicar-se a la bruixeria) que al final van arribar a Muwatallis que va començar a sospitar de son germà, el qual va respondre acusant a Arma-Tarhunta del mateix; el rei els va fer passar una prova religiosa (la Divina Roda) que Hattusilis va superar. Arma-Tarhunta va ser condemnat per bruixeria junt amb la seva dona i fills i les seves terres confiscades i entregades a Hattusilis (l'única excepció fou que el rei va declarar innocent a un dels fills, Sippa-ziti, per pietat ja que Arma-Tarhunta era un familiar i ja era vell, i finalment la confiscació fou només de la meitat de les terres, i l'acusat, dona i fills foren desterrats a Alashiya). Des llavors Hattusilis va rebre les forces necessàries i va vèncer repetidament al kashka.

[edita] Els regnes occidentals

A l'oest Kupanta-Kurunta de Seha fou rei durant més o menys tot el seu regnat. Ura-Hattusa fou rei probablement d'Hapalla. Kupanta-Lamna, fill de Mashuiluwa de Mira-Kuwaliya, descendent dels reis d'Arzawa pel seu pare i dels reis hitites per la mare (la mare era filla de Subiluliuma I)), va succeir al seu pare. Masa es va revoltar i va atacar a Wilusa, el rei de la qual Alaksandu, va demanar ajut a Muwatallis II, que li va enviar i els rebels foren derrotats; un nou tractat es va establir amb Alaksandu, que es reconeixia vassall del gran rei. En el tractat el rei diu que l'hauria d'assistir en les seves campanyes a Karkissa, Masa, Lukka, i Warsiyalla. Durant aquest tractat s'esmenta a Mitanni com estat independent.

Ahhiyawa i Millawanda romanien independents, la segona governada per Atpa. Piyama-radu, un guerrer possiblement de Lazba (Lesbos) d'eon era el seu avi, i que dirigia un contingent de desarraigats arzawans, es va posar al servei d'Ahhiyawa en una possible lluita contra els hitites i després es va casar amb la filla d'Atpa. Lesbos era una dependència del rei de Seha, el qual romania lleial als hitites. Ahhiyawa va buscar aliats contra els hitites i si bé el rei de Mira i Kuwaliya va rebutjar, Wilusa s'hi va aliar. Muwatallis va enviar un exèrcit a Seha des on va atacar Wilusa. Manapa-Tarhunta de Seha no va participar al·legant estar molt malalt (segon una carta havia quedat impossibilitat i probablement va morir poc després); potser durant aquesta malaltia, Piyama-radu va atacar Lazba on el seu avi havia minat la lleialtat dels illencs a Seha. El Saripu (¿delegat?) de Seha a Lazba, i el Saripu del gran rei hitita a l'illa foren incitats per l'avi a revoltar-se i al final ho van fer i es van passar a Piyama-radu. El final de l'història no es coneix però en tot cas Piyama-radu, amb el suport d'Ahhiyawa i de Millawanda va continuar l'enfrontament amb els hitites durant bastant de temps. Al final del regnat apareix com a rei de Seha Masturi, probablement un fill de Manapa-Tarhunta II que es va casar amb Maššanauzzi, germana de Muwatallis II.

[edita] El regne de Mitanni

Vers el 1295 aC Adadnirari I d'Assíria, al·legant que havia estat atacat per Shattuara I de Mitanni, va atacar el regne i es va emportar el rei a Assur, i encara que després li va retornar el tron, ja només fou un mer vassall. El seu fill i successor, Wasashatta es va revoltar al cap d'un temps contra Assíria i va demanar l'ajut hitita; Muwatallis va acceptar el pagament fet per l'hurrita a canvi de l'ajut que després no fou enviat, i Adadnirari va ocupar Taite (Taidu) i altres ciutats, i finalment Irridu, l'últim bastió de la resistència (que fou destruïda), i va fer presoners als familiars del rei, emportant-se el tresor reial i als presoners a Assur.

[edita] Trasllat de la capital

Muwatallis va establir la capital de l'Imperi a una ciutat al sud oest del país, a la Terra Baixa Hitita, anomenada Tarhuntasa o Tarhuntassa. Hattusa fou encarregada a Mitannamuwa (que de jove havia salvat la vida al seu germà Hattusilis) i era cap dels escrivents (lloc important de la cort, que fou llavors ocupat per Burandaya, un dels fills de Mitannamuwa). El motiu d'aquest trasllat, que va provocar certa oposició, fou segurament per un auguri dels deus.

[edita] Guerra de Pishuru (ciutat dels kashka)

En aquest moment a les terres kashkes tenia l'hegemonia Pishuru. Ishupitta i Daistipassa, a la Terra Alta Hitita, eren aliades de Pishuru i es van apoderar de les terres de Landa, Marista i algunes ciutats fortificades dels hitites; els hitites no els van poder contenir i els kashkes van continuar avançant al sud creuant el riu Marasanda o Maraššanda i arribant fins a la terra de Kanis (Kanesh). Les ciutats de Kurustama, Gazzuira i un altre el nom del qual no es pot llegir (però que comença per Ha...) es van unir als kashka i van atacar les ciutats hitites de les rodalies. Durmitta també va quedar sota control kashka i va atacar la comarca de Tuhuppiya. Els kashkes no van trobar cap obstacle a la terra de Ippasanama (Ippaššanama), i van poder seguir fins atacar la terra de Suwatara. Només dos ciutats, una d'elles Istahara (l'altra no es pot llegir) van escapar als atacs kashka.

[edita] Creacio del regne d'Hakpis

En aquestes circumstancies Muwatallis va decidir crear un regne vassall al nord per són germà Hattusilis, amb l'encàrrec de contenir als kashka. La cort reial es va fer càrrec de fortificar Anziliya i Tapikka, que pertanyien al nou regne, però el gran rei va refusar fer campanya a Durmitta i Kurustama perquè ja era responsabilitat d'Hattusilis, i va retornar a Tarhuntasa deixant a son germà sol amb els seus propis recursos. Les terres del nou regne estaven quasi totes ens mans del kashka i el mateix Hattusilis l'esmenta com a "Terres buides" (el regne el formaven Ishupitta, Marista, Hisashapa, Katapa, Hanhana, Darahna, Hattena, Durmitta, Pala, Tummanna, Gasiya, Sappa, el riu Hulanna, Hakpis i Istahara, les dues darreres en "servitud", probablement administrades però no part del regne) . La capital fou Hakpis. L'autonomia del rei era amplia com a territori de frontera en part per conquerir. El nou rei, amb una eficaç combinació de força militar i de diplomàcia va aconseguir en deu anys restablir l'ordre i repoblar moltes regions.

[edita] La batalla de Wistawanda

El punt clau de la campanya fou la victòria militar sobre Pishuru, que havia conquerit fins Taggasta per un costat i fins a Talmaliya per l'altra, havia conquerit Karahna i Marista i havia reunit un exercit amb 800 carros de combat i nombrosa infanteria; Pishuru fou derrotada decisivament a Wistawanda quant l'exèrcit kashka es va desbandar a la mort del seu cap. Muwatallis només va enviar 120 carros i no va enviar infanteria. La reconquesta de les ciutats hitites ja fou senzilla. Hattusilis va erigir una estela a Wistawanda. Encara després Hattusilis va poder enviar forces a son germà per la batalla amb Egipte que es va lliurar a Cadeix a Síria.

[edita] La batalla de Cadeix

Sobre els antecedents i desenvolupament de la batalla de Kadesh (Cadeix) i donada la manca de fonts hitites, cal consultar la biografia de Ramsès II i l'article "Batalla de Cadeix". El rei hitita portava contingents de Mitanni (?), Arzawa, Dardany (?), Masa, Pitassa, Arawanna, Karkisa, Lukka, Kizzuwatna, Karkemish, Ugarit, Khalap, Nuhase, Cadeix i un territori o ciutat anomenat pels egipcis Mwš3n.t (no identificat) a més d'altres contingents (d' Hakpis segur i probablement de Seha, Mira i Kiluwiya, Hallapa, Wilusa...). La batalla fou un empat tot i que Hattusilis d'Hakpis va atribuir la victòria a son germà i Ramsès II se la va atribuir a si mateix i va dir que l'hitita va demanar la pau. Es possible que ixi fora; no havent obtingut la victòria per sorpresa, l'alternativa era un tractat. Però els egipcis tampoc no estaven interessats en la continuació de la guerra i van signar el tractat en el que les posicions hitites romanien sense canvis i els egipcis es retiraven. A les cartes d'Amarna un rei d'Alashiya es queixa a Akhenaton de les expedicions de Lukka, la qual apareix com aliat hitita a la batalla de Cadeix.

[edita] Campanya de Síria

Muwatallis va combatre llavors als petits reis locals. Amurru es va haver de sotmetre de nou i el rei Bentisina fou enderrocat i col·locat al seu lloc un tal Sapili. El rei encara va conquerir Apa (Damasc?) més al sud, i després va retornar a Hatti. El seu germà Hattusilis es va quedar vigilant a Apa on va romandre potser un parell d'anys potser fins quant va tornar Ramsès II amb un exercit dividit en dos parts: una dirigida pel seu fill Amon Hirhepesef que va dominar les tribus shosu del Negev i la mar Morta i als edomites i es va dirigir a Moab; l'altra part, dirigida per ell mateix, va atacar Jerusalem i Jericó i després va entrar també a Moab i es va unir al seu fill i junts van marxar contra Hesbon i finalment van reconquerir Apa, moment en que Hattusilis va haver de tornar si no ho havia fet abans. En els següents dos anys Ramsès va creuar el riu dels Gossos (Nahr al-Kakb) i va entrar a Amurru; l'exèrcit egipci va arribar fins a Dapur al nord, on Ramsès es va fer erigir una estàtua; Cadeix, ben propera, va quedar dins al seus dominis però al cap d'un any Dapur tornava a ser hitita i un any després va haver de ser atacada altra cop per Ramsès. Aquí el faraó diu que va guanyar la batalla sense problemes i que no es va posar l'uniforme fins al cap de dos hores d'iniciada la batalla; però aquesta victòria tampoc li va servir de gaire perquè pocs anys després va haver de fer la pau amb els hitites i va haver de reconèixer el seu control sobre la regió.

Hattusilis va demanar a son germà l'entrega de Bentisina, ex rei d'Amurru, que son germà li va concedir i va concedir al rei deposat una residencia personal a Hakpis; aquesta relació serà favorable per la recuperació de la desgracia de la dinastia de Bentisina.

[edita] Revolta a Hakpis

Hattusilis al tornar al seu país va passar per Lawazantiya on va fer ofrenes a la seva deessa Sausga i es va casar amb Pudu-Hepa, germana de Pentib-sarri, gran sacerdot de Lawazantiya, matrimoni que potser no va tenir l'aprovació reial. Després va tornar al nord, al seu regne d'Hakpis on va fortificar Hawarkina i Dilmuna, però va esclatar una revolta contra ell. Hattusilis, mancat de l'ajut del gran rei, va cridar als seus aliats kashka i va aplanar la rebel·lió. Durmitta, Ziplanda, Hattena, Hakpis, Istahara i una altra ciutat foren restaurades i repoblades. Sembla que Hattusilis va administrar fins i tot Hattusa. Sausga fou la deïtat tutelar del seu regne.

[edita] La successió

Les disputes successòries van ser importants. Urhi-Tesup, fill de segon rang, sense esperances de successió, es va veure empès per circumstancies especials a una posició en la que semblava l'hereu aparent. Finalment fou el successor amb el nom de regne de Mursilis III que mai va utilitzar.