[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Wilusa - Viquipèdia

Wilusa

De Viquipèdia

Wilusa o Wiluša fou un regne de la regió de la Troade sovint confederat a Arzawa (que era una regió formada per al menys cinc regnes de vegades confederats i altres no: Arzawa pròpia, Mira, Hapalla, Riu Seha, i Wilusa). Fou l'homèrica Ilios o Ílios, probablement la regió de la Troade però sense incloure Troia que devia ser un estat separat (Troia en hitita = [[Taruisa]] o Taruiša o *Tarhuisa per el nom del dios hitita Taru/Tarhui).

Arzawa fou sotmesa temporalmente per el rei hitita Hattusilis I a la segona meitat del segle XVII aC, però no va tardar en recuperar la independència però Wilusa, també sotmesa seguramente al mateix temps, va romandre aliada als hitites com es testimonia per els regals enviats periodicament des Wilusa al rei hitita. El governant en temps de Subiluliuma I era Kukkuni, identificat com el grec Kyknos, rei de Colones a la Troade i heroi de la guerra de Troia, fill de Posidó, que segons la llegenda fou mort per Aquil·les, amb el que es van mantenir bones relacions.

Wilusa fou casualment aliada a Arzawa en els darrers moments d'aquest regne. Al final de la guerra, extingit el regne d'Arzawa, el rei hitita Mursilis II va fer un tractat amb el governant de Wilusa anomenat Alaksandu (Alexandre) que havia estat adoptat com a successor per Kukkuni, i es va restablir l'amistat entre els dos estats.

La guerra civil entre Mursilis III i Hattusilis III va produir de fet la independència de Wilusa, pero al final del regnat d' Hattusilis III ja tornava a ser aliada del regne hitita.