[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lawazantiya - Viquipèdia

Lawazantiya

De Viquipèdia

Lawazantiya o Lawasanda, fou una ciutat hitita que es esmentada des el rei Hattusilis I, situada a mig camí entre Kanish i la regió de l'Alt Eufrates, que marcava sovint el límit oriental dels hitites. Estava situada a la frontera amb Isuwa (situada a l'est).

Hattusilis, el futur rei Hattusilis III, que llavors era encara només rei d' Hakpis, a la seva tornada d'Apa (Síria) un parell d'anys després de la batalla de Cadeix, va passar per Lawazantiya, on va fer ofrenes i libacions als deus i especialment a la seva deessa Sausga que l'havia protegit des infant, i es va casar amb Pudu-Hepa, germana de Pentib-sarri, gran sacerdot de Lawazantiya, matrimoni que potser no va tenir l'aprovació reial o al menys no va agradar al rei (son germà Muwatallis II). Després va tornar al nord, al seu regne d' Hakpis.

Vers el 1185 aC Subiluliuma II va establir a aquesta ciutat la seva línea de defensa terrestre contra els Pobles de la mar, després de que la flota hitita fora derrotada a Lukka. El general d'Ugarit, Sipti Baqal informava al seu rei del desastre: "el vostre servent ha estat a la posició fortificada de Lawasanda amb el gran rei, i ara el rei s'ha retirat i ha fugit, s'ha sacrificat". La caiguda de Lawasanda, combinada amb la conquesta i destrucció d'Hattusa pels kashka van posar fi a l'Imperi Hitita.