[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Moviment Ibèric d'Alliberament - Viquipèdia

Moviment Ibèric d'Alliberament

De Viquipèdia

El MIL (Movimiento Ibérico de Liberación) va ser un grup anarquista actiu durant els inicis dels anys setanta a Catalunya.

[edita] Ideologia i història

Ideològicament el MIL defugia qualsevol dirigisme polític o sindical i preconitzava la lluita armada com a eina d'alliberament de la classe obrera contra el capitalisme. Assumia tendències com el consellisme i el situacionisme com alternatives al marxisme tradicional.

Les seves files es nodriren d'activistes joves provinents de la classe mitjana barcelonina com Oriol Solé Sugranyes, Santiago Soler Amigó, Josep Lluís Pons Llovet i després Salvador Puig i Antich. El MIL comptava també amb grups de suport de joves llibertaris al sud de França (com Jean-Marc Rouillan), organitzats per Oriol Solé Sugranyes arrel del seu exili a Tolosa.

Va iniciar les seves activitats el febrer de 1971 i s'estructurava en Grups Autònoms de Combat (GAC). Les seves accions consistien en atracaments a sucursals bancàries. Amb els diners robats editaven les seves publicacions clandestines i ajudaven els comitès de vaga i els obrers represaliats.

Les contradiccions entre els seus membres sobre com organitzar la lluita aviat es varen fer paleses, fins al punt que el grup va decidir la seva autodisolució l'agost de 1973. Només un mes després, gairebé tots els seus components varen ser detinguts a Barcelona i empresonats.

Salvador Puig i Antich va ser executat el març de 1974 després de ser condemnat per la mort d'un policia el dia que el varen detenir.

Oriol Solé Sugranyes va ser mort a les muntanyes navarreses l'abril de 1976 després d'haver protagonitzat amb un grup de presos d'ETA, FAC i el seu company Josep Lluís Pons Llovet la fugida de la presó de Segòvia

[edita] Bibliografia

  • Tajuelo, Telesforo. El Movimiento Ibérico de Liberación, Salvador Puig Antich y los grupos de Acción Revolucionaria Internacionalista : teoría y práctica, 1969-1976. París. Ruedo Ibérico, 1977.
  • Cortade, André. Le 1000 : histoire désordonnée du MIL, Barcelone 1967-1974. Paris. Dérive 17, 1985.
  • Téllez Solá, Antonio. El MIL y Puig Antich. Barcelona. Virus, 1994.
  • Tolosa, Carlota. La torna de la torna : Salvador Puig Antich i el MIL.. Barcelona. Empúries, 1999.
  • Rosés Cordovilla, Sergi. El MIL : una historia política. Barcelona. Alikornio, 2002.

[edita] Lligams externs