[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Morinda - Viquipèdia

Morinda

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Morinda

Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Gentianales
Família: Rubiaceae
Gènere: Morinda
Espècie: M. citrifolia
Nom binomial
Morinda citrifolia
L.

La morinda (Morinda citrifolia) és un planta arbòria o arbustiva tropical de la família de les rubiàcies. La seva distribució és extensa i va des del sud-est asiàtic fins a la Polinèsia. Té usos medicinals molt estesos per entre les illes pacífiques.

[edita] Característiques

La morinda és un arbust o arbre petit de fulle perenne i amb un tronc recte i llarg verd brillant; les fulles són elíptiques, grans, senzilles i brillants, amb els nervis marcats. Floreix durant tot l'any, amb unes inflorescències petites, blanques i de forma tubular. D'ací surt el fruit, ovoïdal i amb una superfície irregular de color groguenca i blanquinosa.

La planta creix correctament a sòls ben drenats i tolera bé les altes salinitats i les sequeres no gaire persistents. La seva bona adaptabilitat permet de trobar-lo des de les selves polinèsies, fins a terrenys volcànics, passant pels sòls sorrencs dels atols.

[edita] Usos

Tradicionalment, el fruit de la morinda es consumia a les illes del Pacífic en èpoques d'escassetat d'aliments, tot i que en alguns llocs ja formava part de la dieta dels illencs. Encara avui es continua elaborant un producte medicinal: el tònic de morinda. Es tracta d'un xarop extret a partir de les fruites que s'usa com a antipirètic, descongestiu i contra l'artritis. A Malàisia un empast de les fulles és emprat contra la tos. Actualment, el tònic de morinda (sobretot el que procedeix de Tahití) es comercialitza als països occidentals com a calmant dels dolors corporals.

[edita] Enllaços externs

Podeu trobar més informació en
els projectes germans de Wikimedia:
Commons
Commons.
Commons
[{{localurl:Commons:Category:{{{Commonscat}}}|uselang=ca}} Commons].
Viccionari
Viccionari.
Viquidites
Viquidites.
Viquiespècies
Viquiespècies.
Viquillibres
Viquillibres.
Viquinotícies.
Viquitexts
Viquitexts.
Viquiversitat
Viquiversitat.
Portal de la Polinèsia – Accediu als articles temàtics sobre la Polinèsia.