[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Moratalla - Viquipèdia

Moratalla

De Viquipèdia

Moratalla
Localització

Localització de Moratalla a la Regió de Múrcia


Municipi de les Terres Altes
Vista general de Moratalla
Vista general de Moratalla
Estat
• Autonomia
• Província
• Comarca
• Partit judicial
Espanya
Regió de Múrcia
Província de Múrcia
Terres Altes
Caravaca de la Curz
Gentilici Morataller, moratallera
Llengua pròpia Castellà
Superfície 961,3 km²
Altitud n/d
(màx.:2015 )
Població (2005)
  • Densitat
8.473 hab.
8,81 hab/km²
Coordenades
Sistema polític
Entitats de població

14

Moratalla és un municipi extens i muntanyós del nord-est de Múrcia, amb 961 km² de superfície i 8.473 habitants el 2005 (uns sis mil d'ells al poble de Moratalla, la resta en nuclis dispersos, el més important dels quals és Benizar). Com els municipis més meridionals de la província d'Albacete, geogràficament pertany a la serra del Segura, no a l'horta ni als terrenys semiàrids del sud de la província. A l'hivern la neu és freqüent a les cotes més altes i a la depressió freda del Campo de San Juan i El Sabinar; i no és inhabitual al poble. El punt més al és el cim de Revolcadores (2015 m).

Ha estat font d'emigracions entre els anys 1960 i 1985, aproximadament; actualment la població s'ha estabilitzat entorn dels 8.500 habitants. El fort creixement demogràfic de la comarca, la recent construcció de l'autovia Múrcia-Caravaca i l'arribada del turisme residencial britànic (un cop esgotada la costa disponible fins ara) fa preveure un futur increment poblacional.

Els principals motors econòmics de la vil·la moderna són encara el cultiu de cereals, olives, ametlles i albercocs, la conserva de fruita, i més recentment el tractament de la fusta, el turisme rural i els serveis.

Com a monuments destaquen el castell de Moratalla, les restes del castell àrab de Benizar, les esglésies de l'Assumpció i Sant Francesc, les ermites de La Rogativa i la Casa de Crist i el pont romà d'Hellin. El casc antic conserva la distribució medieval de carrers estrets, costeruts, tortuosos i pavimentats de llambordins.

Al municipi, de geografia sovint erosionada per l'aigua, sobresurt també la presència de nombroses restes d'art rupestre llevantí.

[edita] Setmana Santa

Durant la Setmana Santa són tradicionals les tamboradas, on els tambors baten durant hores i fins un dia sencer. La tradició local és peculiar perquè les túniques són creacions individuals, no col·lectives, fet que crea un notable efecte de color; altrament és similar a la de vil·les properes com Mula, Hellin o Tobarra.

[edita] Imatges de Moratalla

[edita] Enllaços externs


Escut de Múrcia Aquest article és un esborrany sobre la Regió de Múrcia i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Moratalla