[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Turisme rural - Viquipèdia

Turisme rural

De Viquipèdia

El turisme rural o agroturisme és l'activitat turística que es realitza en un espai rural, habitualment en petites localitats (menors als 1.000 o 2.000 habitants) o fora del casc urbà en localitats d'una mida més gran.

A Espanya la legislació sobre aquest assumpte és competència de cada Comunitat Autònoma. La inexistència d'una legislació comuna i, fins i tot, la falta de legislació en algunes comunitats autònomes, impedeix destacar unes característiques comunes d'aquesta activitat.

Típicament, i en algunes zones de manera obligada, s'estableixen en edificis històrics o de construcció tradicional de la comarca. Dins de les diverses categories hi ha diverses modalitats de turisme rural, entre les quals cal destacar:

L'alta proliferació d'aquesta fórmula de turisme està provocant un gran creixement de l'oferta d'aquests establiments, arribant a la massificació d'algunes comarques.

La comercialització d'allotjaments rurals es realitza majoritàriament per Internet a través de portals de turisme rural especialitzats, on s'agrupen els establiments en funció de les seves qualitats, característiques o emplaçament.

Taula de continguts

[edita] Tipus de llocs de turisme rural

  • Casa rural: un edifici que consta de diverses habitacions amb elements comuns, com són els banys, la sala i la cuina. Freqüentment, es sol compartir amb els propietaris, encara que disposen d'una zona privada. En cas de que hi visquin els propietaris, es sol llogar per habitacions (tipus hotel, amb serveis alimentaris) o completa (casa de lloguer complet, que es coneix amb el nom de turisme rural independent) per a grups.
  • Allotjament rural: és una de les fórmules més habituals en zones com la Serra Nord de Madrid (Espanya), és el més semblant a un apartament turístic, però habitualment amb elements diferenciadors de les àrees rurals (tipus de construcció, decoració, etc.). Solen comptar amb cuina pròpia, bany, sala i un nombre indeterminat d'habitacions.
  • Hotel Rural: Solen ser allotjaments de major mida, amb un nombre reduït d'habitacions (habitualment entre 4 i 10, només es limita a algunes Comunitats Autònomes) i compten amb restaurant, i servei diari de neteja de les habitacions. El funcionament és similar al d'un hotel convencional, però amb les limitacions de la seva mida.
  • Centre de turisme rural: Habitualment correspon a un petit complex on hi ha allotjament (possiblement amb diverses modalitats), restaurant, i instal·lacions, material i monitors per a la pràctica d'activitats a la natura.

[edita] Tipus d'allotjaments regulats en agroturisme a Catalunya

Segons la Llei de Catalunya de 13/2002 d'establiments de turisme rural, modificada pel Decret de la Generalitat de Catalunya nº 313 de 2006 de 25 de de juliol:

  • Masia: Casa aïllada, en una explotació agrària amb habitacions acondicionades per rebre visitants però amb el requisit de respectar la tipologia arquitectònica de la zona o ser una construcció anterior a 1950.
  • Casa de poble: Ubicada en una agrupació de cases i acondicionada per allotjar visitants
  • Allotjament rural: Residències expressament destinades a ser com petits hotels en entorn rural.

D'acord amb el Decret 3131/2006 a Catalunya es fa la distinció entre agroturisme com un terme reservat per als promotors que tinguin una part dels seus ingressos provinents d'activitat agràries i turisme rural per a la resta. En altres comunitats autònomes aquesta distinció no es fa i els dos termes són sinònims.

[edita] Importància de l'agroturisme

  • Permet complementar els ingressos de l'explotació agrària sense pèrdua de població en el territori.
  • Fomenta la conservació del medi ambient i el respecte per la natura.
  • Combat l'elevada estacionalitat del turisme
  • Taxes de creixement altes i sostingudes, malgrat que la proporció de places de turisme rural sobre el total de turisme és de 1 a 400 (a Catalunya).

[edita] Enllaços externs