[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Serra del Segura - Viquipèdia

Serra del Segura

De Viquipèdia

La Serra del Segura, en la província d'Albacete i part de la de Jaén, és una comarca i mancomunitat turística, que comprèn els municipis de Ayna, Bogarra, Elche de la Sierra, Férez, Letur, Liétor, Molinicos, Nerpio, Paterna del Madera, Riópar, Socovos i Yeste. És un paisatge muntanyenc, marcat pel pas del riu Segura, els seus afluents (riu Mundo, Madera, Taibilla o Tus) i embassaments (Cenajo, Talave i Fuensanta). Per les seves característiques geogràfiques, demogràfiques i en part històriques podria incloure's en la zona segurenca al municipi murcià de Moratalla; no així en la comarca, és clar, degut a la frontera entre les autonomíes murciana i castellano-manxega. Tot i així, la comarca sencera va pertanyir durant segles al Regne de Múrcia, i a la Regió Murciana fins a l'any 1982.

La dificultat de les comunicacions i l'escassa industrialització van provocar un flux emigratori molt intens a partir de la dècada de 1950, que en l'actualitat s'ha reduït fins a gairebé estabilitzar-se en alguns casos, en general en xifres bastant inferiors a les de mitjan del segle passat. Així, en 2005, només dos municipis superen amb escreix els 2.000 habitants (Elche de la Serra i Yeste) i el terme mitjà és de 1.646 habitants. per entitat municipal; en 1950, tots excepte Paterna superaven aquesta xifra i el terme mitjà era de 4.404 habitants. En el període 1991-2005, només Riópar incrementa la seva població (+15%); Elche de la Sierra, Férez i Socovos es mantenen estables, i la resta descendeixen. En el seu conjunt, la serra del Segura ha perdut el 41% dels seus habitants des de 1900; el 63%, si contem des de 1950; i el 10%, des de 1991.

No obstant això, això ha permès una conservació excel·lent dels entorns naturals i dels cascos històrics dels pobles, el que permet que la principal activitat econòmica de la zona sigui avui el turisme rural.