[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mono - Viquipèdia

Mono

De Viquipèdia

Els mono són una tribu índia del grup uto-asteca, també anomenada monachi. El seu nom potser ve del castellà mono (mico) o del yokut monai (mosca). Es divideix en dos grups, els de l’est i els de l’oest.

Taula de continguts

[edita] Localització

Vivien a Califòrnia, amb els bannock i paiute del nord. Els de l’est ocupaven la vall d’Owens i els de l’Oest el cinturó de pinedes de Sierra Madre. Actualment ocupen les reserves de Big Sands, Cold Springs, Sierra i North Fork.

[edita] Demografia

El 1960 hi havia uns 800. Segons Asher, el 1980 havia 50 parlants de l’Oest i 100 parlants de l’Est. I segons Ballesteros, el 1905 hi havia 5.400 mono i paiute del nord. Segons dades de la BIA del 1995, a la ranxeria Cold Springs hi vivien 265 individus (271 al rol tribal). Segons dades del cens dels EUA del 2000, hi havia 2.920 individus censats com a mono.

[edita] Costums

Els de l’Oest tenien una cultura similar a la dels yokut, mentre que els de l’est tenien trets més similars als dels paiute i als indis de les planures. Històricament han mantingut entre ells un comerç força actiu. Els de l’est canviaven sal, nous de pinyó, cistells i metzines per farina d’aglà, cistells i canyes per a fletxes. Llur organització social era simple: petits pobles o viles permanents de 50 a 75 persones organitzades en famílies patrilinials i distribuides sobre àrees de cacera definides molt vagament. Encara que el poder del capitost no era precisament absolut, hom demanava el seu consentiment per a tots els afers relacionats amb la religió i la guerra. Les seves principals responsabilitats consistien en apaivagar disputes o punir els assassinats per venjança. Una altra font d’ordre era el respecte i la por als encissaments dels xamans. El xamanisme era innegable i esdevenia un fenòmen polític, una segura significació de poder. El capitost aconseguia assegurar el seu poder polític si s’aliava a un xamà poderós. Un altre ofici essencial, associat al de xamà i capitost amb certs llinatges, era el missatger, qui actuava com a mitjancer entre el capitost i el seu poble, com a emissari davant altres capitosts i com a assistent general del capitost.

[edita] Història

Eren relativament aïllats fins l’arribada dels primers colons amb la febre d’or del 1849, el territori havia format part de la Nova Espanya fins el 1821, quan va passar a Mèxic, i després als EUA quan aquests van prendre Califòrnia als mexicans mercè el Tractat de Guadalupe Hidalgo del 1848. Van tenir poc contacte amb espanyols i mexicans. Des del 1852 foren forçats a cedir més de 7,5 milions d’acres de llurs terres. El 1905 se’ls va establir en reserves, però fins el 1983 no foren reconegudes a nivell federal les ranxeries de Big Sandy i North Folk.

Gaylen Lee (1949) és l'intel·lectual mono més destacat, i escriví Walking Where We Lived (1998) i amb la seva esposa va desenvolupar el Mono Wind Nature Trail in North Fork (Califòrnia)

[edita] Referències

  • Bethel, Rosalie; Paul Kroskrity; & Chris Loether. 1993. A Dictionary of Western Mono. In press.

[edita] Enllaços externs