[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Monestir de Sant Pau de Fontclara - Viquipèdia

Monestir de Sant Pau de Fontclara

De Viquipèdia

L'església romànica de Sant Pau de Fontclara
L'església romànica de Sant Pau de Fontclara

El monestir de Sant Pau de Fontclara, està enclavat a Fontclara nucli proper a la població de Palau-sator dins la comarca del Baix Empordà.

Taula de continguts

[edita] Història

Antic monestir benedictí que depenia del monestir occità de Santa Maria de la Grassa, segons un document de confirmació de béns que va fer Carles el Simple, l'any 908.

Durant els segles XVI i XVII en unes reformes que es van fer, es van afegir unes capelles laterals.

[edita] L'edifici

Consta d'una sola nau amb coberta de volta apuntada seguida i absis semicircular. Als dos costats de la nau hi ha les capelles afegides posteriorment.

A l'exterior, s'aprecia a l'absis quatre franges llombardes sense arcuacions, entre les quals es veuen tres finestres. La porta d'entrada, barroca, té gravada la data de 1639 i un frontó amb un baix relleu representant a sant Pau. Sobre aquesta façana hi ha un campanar de cadireta de dos ulls.

[edita] Pintures

Pintures a l'absis de principis del segle XIII
Pintures a l'absis de principis del segle XIII

Conserva in situ unes interessants pintures murals situades a l'arc triomfal i a l'absis. Estan presidides per la imatge de Maiestas Domini, dintre d'una màndorla envoltada pels símbols dels quatre evangelistes, i amb els dotze apòstols disposats a la part inferior. Les altres pintures, es troben en pitjor estat de conservació, representant la vida de sant Pau. El colorit és vermell, ocre i blau. Han estat datades d'inici del segle XIII, dintre d'un estil semblat a les de l'església de Sant Julià de Boada o Cruïlles.

Les pintures murals que tenen unes dimensions de 15 m², van ser descobertes el 1940, quan es va fer una primera restauració poc respectuosa amb l'original, segons les mateixes fonts.

La restauració de l'any 2007 la van dur a terme tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, que han recuperat l'aspecte original de la pintura.

[edita] Bibliografia

Pladevall, Antoni (2000), Guies Catalunya Romànica, El Baix Empordà, Barcelona Pòrtic. ISBN 84 7306 637 5 Coordenades: 41° 59′ 37.86″ N 3° 7′ 21.90″ E