[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Monestir de Sant Miquel de Cruïlles - Viquipèdia

Monestir de Sant Miquel de Cruïlles

De Viquipèdia

Coordenades: 41° 57′ 13″ N 3° 0′ 14″ E

Sant Miquel de Cruïlles és un antic monestir romànic en ruïnes que es troba en el veïnat del mateix nom, pertanyent al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, comarca del Baix Empordà. Es troba a 4 km. de la Bisbal d'Empordà per la carretera de Cassà de la Selva.

Amb la seves ruïnes i la seva desolació és una viva mostra dels estralls que hi han fet el pas del temps i el pillatge.

L'església es va consagrar l'any 904 i es va construir, molt probablement, sobre les ruïnes d'un edifici anterior. De fet, s'hi han trobat restes d'origen romà. En resten arcades del claustre, una de les quals amb columna i capitell. Té planta basilical: tres naus, pilars cruciformes, voltes de canó, creuer, absis i dues absidioles semicirculars amb cúpula sobre la intersecció de la nau amb els braços del creuer. Restes de pintures murals a l'absis. Campanar quadrat. Crist en majestat i biga d'un baldaquí procedents del monestir es conserven al Museu d'Art de Girona.

Amb la localització d’una part important dels fons documentals del monestir a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, Elvis Mallorquí va iniciar una recerca sobre l'edició dels documents anteriors a 1300 acompanyada per un estudi sobre els primers segles d’història del monestir: la fundació, la constitució i la gestió del patrimoni territorial, la comunitat benedictina i la relació amb altres institucions eclesiàstiques , ,–les parròquies, des de l'any 1144 va posseir la parròquia de Santa Eulàlia de Cruïlles i el priorat de Sant Genís de Rocafort , el bisbe, l’abadia de San Michele della Chiusa (Piemont, Itàlia)- i l’influx sobre els habitants de la vila formada a redós dels edificis del monestir.

[edita] Enllaç extern