Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Michael Praetorius - Viquip??dia

Michael Praetorius

De Viquip??dia

Michael Praetorius.
Michael Praetorius.

Michael Praetorius (15 de febrer de 1571 - 15 de febrer de 1621) va ser un compositor i organista alemany, i a m??s va escriure sobre temes relacionats amb la m??sica. Va ser un dels compositors m??s vers??tils de la seva ??poca i va influir en el desenvolupament de formes basades en himnes protestants.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va n??ixer a Creuzburg (Tur??ngia), el 1571. Fill d'una fam??lia luterana molt religiosa, aquest entorn va determinar el desenvolupament de la seva carrera musical. El seu pare havia sigut alumne de Mart?? Luter i havia participat en l'elaboraci?? de l'himnari luter??.

Va estudiar a Torgau, a Frankfurt de l'Oder i despr??s a Zerbst. Va ser organista en l'esgl??sia de Santa Maria (Marienkirche) de Frankfurt abans d'entrar al servei del Duc de Brunswick a Wolfenb??ttel, primer com a organista, i des de 1604 amb el c??rrec de mestre de capella. De 1613 a 1616 va treballar a la cort saxona, a Dresden, on va rebre la influ??ncia dels m??sics italians i, en concret, de l'estil policoral de l'escola veneciana, amb compositors de renom com Giovanni Gabrieli. El desenvolupament que en va fer de la forma del concert coral, particularment de la varietat policoral, mostra aquesta influ??ncia.

[edita] Obra

Syntagma Musicum. Teatrum Instrumenturum (1620).
Syntagma Musicum.
Teatrum Instrumenturum (1620).

Va ser un compositor molt prol??fic. Els seus treballs mostren la influ??ncia de compositors contemporanis com Samuel Scheidt i Heinrich Sch??tz, aix?? com de la escola italiana ja esmentada.

Praetorius era molt conegut com un expert organer (constructor d'orgues), director de m??sica, organista i compositor. Tenia la fama de ser un gran coneixedor de tot el que tenia relaci?? amb la m??sica.

Praetorius ??s conegut avui en dia per dos gran obres:

  • Terpsicore, una col??lecci?? de m??s de 300 danses i melodies franceses que ell va arranjar.
  • El Syntagma musicum (1614-1620)1, un tractat en tres volums on es detalla tot el que fa refer??ncia a la pr??ctica musical de l'??poca, incloent els instruments musicals utilitzats.

[edita] Refer??ncies

  • Denis Arnold (editor), (1983), New Oxford Companion to Music, Oxford University Press.

[edita] Enlla??os externs

  • Easybyte - M??sica f??cil per a piano ??s ist ein Ros entsprungen.